ДПС умишлено не натисна педала на газта на тези извънредни парламентарни избори, в противен случай  щяха да бъдат втора политическа сила, твърди социологът от „Алфа рисърч“ Станислав Стоянов. 
Поради нестабилността на сегашната политическа обстановка е много вероятно скоро пак да има избори и фактът, че ДПС е втора политическа сила, може да предизвика по-голяма мобилизация на вота срещу Движението, обясни той пред "Дарик". Той припомни и изказването на Доган от предишни избори, че ДПС е узряла за втора политическа сила, но България - не е.

В ДПС развиват „такава велика математическа система“, която може да добие голям размах, каза Стоянов. Именно заради прецизната техника на владеене на вота, която са отработили в ДПС, в изборния ден е изключително трудно да се прогнозира какви ще бъдат резултатите за партията.

На изборите през 2009 г. гласовете от Турция за ДПС достигаха 95 хиляди, на 5 октомври т. г. те са едва 60 хиляди. Успешното владеене на вота се вижда най-добре и в силните за партията региони като Кърджали, даде пример социологът. ДПС добива все по-стабилни позиции и сред ромското население,  показват още анализите от вота тази година.

Според Стоянов при задължително гласуване вероятно ДПС ще е партията, която ще загуби позиции.