България е сред 11 държави в ЕС, където има дефицит в тарифите за електроенергия - крайните цени не покриват разходите за производство, дистрибуция и други такси, показва доклад на Европейската комисия.

България има излишък на енергия и затова трябва да засили междусистемните връзки, за да може да изнася повече ток,, съветва доклад на Световната банка от 2013 г.

Крайните цени за домакинствата по номинални цени са далеч най-ниските в Европа, като слабо са се променили от 2008 до 2012 г. В същото време през последните 5 години има тенденция за нарастване на производствените цени заради скорошната експанзия на възобновяеми енергийни източници, стимулирана от щедрите субсидии за соларни инсталации и когенерация, пише в доклада.

Соред Световната банка интегралната тарифа не е достатъчна да покрие кореспондиращите разходи, които се дължат по веригата. Ситуацията допълнително е услажнена от липсата на счетоводни стандарти за поднадзорните лица, липсата на контрол върху определянето на цената, както и кръстосано субсидиране.