Политиците винаги има за какво да бъдат питани. Особено пък след избори. И винаги има въпроси, които по една или друга причина остават незададени. Така е и сега.

Никой не попита например Бойко Борисов дали пък не е редно да е малко по-скромен. Вярно е, че ГЕРБ регистрира поредна изборна победа и отново е първа сила. Но също така е вярно, че влиянието на партията видимо намалява и тя ще има по-малко депутати от предишния парламент. И в този смисъл дали пък Борисов не би трябвало да е малко по-отстъпчив по темата кой да бъде премиер? Ако щете, заради любимата фраза на политиците: "В името на България"... Едно негово  отстъпление със сигурност ще реши много проблеми на държавата, за която той  е изключително загрижен.

Редно е да се отбележи, че изявленията на ръководството на БСП след изборите бяха изключително адекватни. А лидерът на партията Михаил Миков направи много добро впечатление. Говори кратко, стегнато, ясно и не прехвърли отговорността за провала на друг. Поведението на Миков нямаше нищо общо с това на предшественика му на поста Сергей Станишев, който след всяка изборна загуба говореше много, не казваше почти нищо и винаги някой друг му бе виновен.

И все пак имаше въпроси и към БСП, които не бяха зададени. Като например - защо Столетницата допусна АБВ да откъсне толкова много гласове от нея? Традицията в българския политически живот е отецепниците да не постигат особено добри резултати, но АБВ се оказа изключение. Влизането на тази партия в парламента е може би най-сериозното доказателство за кризата в БСП.

Незададените въпроси към ДПС са изключително много. Като например - какви са причините Движението да постига сериозен ръст на своите резултати в райони като Северозападна България? Този ръст, постигнат по съмнителен начин, не е повод за гордост от страна на Лютви Местан. Наистина той увеличава електоралното влияние на Движението, но от друга страна го обрича на политическа изолация. И в един момент добрите му изборни резултати се обезсмислят. Друг важен въпрос, който не бе зададен, е по каква логика БСП понижи резултата си заради Делян Пеевски, а ДПС го повиши?

На Реформаторския блок като че ли не му бе спестен нито един въпрос. Тепърва ръководството на блока ще трябва да се измъква по някакъв начин от кашата, в която се вкара само що се отнася до поведението им спрямо ГЕРБ.

Задължително е обаче някой да попита Волен Сидеров кога ще отиде да благодари лично на служебния премиер проф. Георги Близнашки за това, че го вкара отново в парламента. По време на целия си мандат Близнашки и неговите министри говореха основно за това как ще се вдига цената на тока. Дори предприеха конкретни стъпки в тази посока. Благодарение на това "Атака", която беше дълбоко под чертата взе че отново прескочи заветните 4%. Дали поведението на Близнашки е случайно или е целенасочена предизборна маневра тепърва ще се разбере.

Николай Бареков няма какво да бъде питан. Той просто трябва да бъде наблюдаван внимателно, защото до голяма степен е диагнозата на политическата ни система. Патриотичен фронт е нова формация за парламента и тепърва ще трябва да се види какво ще предложи тя като политическо поведение.

Политиците винаги намират начин, да се измъкнат от неудобните въпроси. Но всяко едно измъкване, колкото и да е ловко, обикновено им коства загуба на обществено доверие. Ето защо е хубаво въпросите да бъдат задавани. И да им се отговаря колкото е възможно по-откровено.