Лидерът на ББЦ Николай Бареков показва изключителна диманика в предложенията си за това как трябва да изглежда следващия парламент. Общото във всички предложени от него варианти е, че неговата формация е неизменен участник.

Новото е, че вече е готов да приеме във въображаемото засега правителство участие и на Патриотичния фронт. Доскоро коалицията между НФСБ и ВМРО (бивш партньор на ББЦ на предните избори) не беше в позитивния списък на новия политик.

Вторник, 7 октомври:

Правителство трябва да се сформира от широка дясна коалиция от ГЕРБ, Реформаторския блок, „България без цензура“ и Патриотичния фронт. За това призова в интервю пред Радио Пловдив лидерът на „България без цензура” Николай Бареков, съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

„Нямам нищо против БСП, но тази партия загуби катастрофално изборите, АБВ няма проевропейски виждания за развитието на страната. „Атака“ е постсъветска партия, те се превърнаха в руски националисти в българския парламент“, обясни лидерът на ББЦ.

По думите му новият кабинет трябва да е съставен с мандата на ГЕРБ и да е ясно разписана програма. Важно е и кои ще са министрите, за да осъществят реформите в образованието, здравеопазването и енергетиката, смята Бареков. Той подчерта, че кабинетът трябва да е на мнозинство, което да управлява България в името на народа, да направи живота му по-сигурен и по-сит.

„Важно е да обърнем пирамидата на нормалното й място – всички се вълнуват кой ще е премиер, но това не е най-важният въпрос – а ще има ли широко мнозинство“, разясни още Бареков.

„Независимо дали ще е премиер Борисов, този парламент ще бъде дълъг и поне 2 години ще бъде на власт“, прогнозира новият политик. „Целият екзотичен политически пейзаж е представен в това НС. Може да се окаже, че този парламент ще бъде траен, защото няма някой, който да не е представен“, допълни той.

Имало две причини самият Бареков да не участва в преговорите (контактната група, излъчена от формацията не го включва) – ангажиментите му в Брюксел за важни решения в ЕП и това, че не иска присъствието му да нагнетява напрежение сред ГЕРБ.

Понеделник, 6 октомври, от пресконференцията:

На първата си пресконференция след изборите лидерът на ББЦ Николай Бареков даде своята формула за бъдещия кабинет - широка коалиция, в която влизат ГЕРБ, РБ и, разбира се, "България без цензура".

Бареков обясни и кои партии не стават за коалицията. БСП не ставала (до последно преди вота Бареков отричаше възможността за коалиция с ГЕРБ, сипеше тежки обвинения към лидера й Бойко Борисов и обясняваше, че най-възможно е да имат някаква форма на съюз със соцпартията - б.р.), защото там са в тежка ситуация, "разпадат се пред очите ни". От соцпартията имали прекалено много проблеми, разясни той. Невъзможна била и коалицията с ДПС. "Който се е хванал с ДПС, знаете какво става", каза още Бареков.

Сред партиите, които лидерът на ББЦ изключи от формулата на управлението, бяха и тези, които са "срещу европейското членство на България". Според него и при АБВ, и при Патриотичния фронт имало такива позиции. "Атака е ясна", каза още новият политик. Формулата на консенсусното правителство трябвало да стане с предварително споразумение.

Понеделник, 6 октомври, в съобщение на пресцентъра в ранния предиобед:

"България без цензура" е готова да преговаря с всички, които доскоро клеймеше като най-люти свои врагове - лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, на "Атака" Волен Сидеров и на на ДПС Лютви Местан.

„Готов съм да седна с всеки на една маса, стига това да стане пред медиите. Готов съм да преговарям с Борисов, Сидеров и Местан“, казва лидерът на ББЦ.

"ББЦ се очертава като сериозен фактор в следващия парламент. Ние сме за това да бъде направено възможно най-скоро управляващо мнозинство и правителство съобразно конституционните срокове и необходимата прозрачност", заявява Бареков.
 
Той призова политиците да оставят на страна личното его и личните пристрастия.