Демокрацията е в опасност - това смятат повечето от анкетираните в сравнително изследване в страните в Източна и Централна Европа, проведено от YouGov в навечерието на 30 години от падането на Берлинската страна.

В проучването са участвали 12 537 граждани от България, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. То е проведено онлайн през август и септември 2019 г. Заедно с "Отворено общество" са осъществени и фокус групи във всяка от седемте държави.

Заплахата за демокрацията се усеща най-силно в Словакия - 61 на сто, следват гражданите на Унгария и Румъния с по 58 на сто и България - 56 на сто. 47 на сто са в Чехия, 52 на сто в Германия, 51 на сто - в Полша. По-възрастното поколение, хората, родени преди 1946 г., е особено песимистично настроено по този въпрос, като 81 на сто от респондентите в България от тази възрастова група и 63 на сто в Полша и Румъния смятат, че демокрацията е под заплаха.

В изследването се задава и въпрос дали анкетираните са на мнение, че изборите в държавите им са свободни и честни. В Полша 34 на сто, или около една трета от участниците в проучването смятат, че има изкривяване в изборния процес. Този резултат е интересен на фона на противоречивите промени в изборното законодателство, въведени от управляващата партия "Право и справедливост", които бяха силно критикувани от различни правозащитни организации, в това число и от "Фрийдъм хауз".

В Унгария, където медийното отразяване на предизборните кампании е силно изкривено в полза на управляващата партия "Фидес", едва половината от респондентите отговарят (52%), че изборите не са честни и справедливи. Една пета от германците и от чехите са на това мнение. В Румъния процентът е 54 на сто.

На този фон най-големите притеснения за честността и свободата на изборите имат хората в България - 76 на сто от тях. На другия полюс едва 17 на сто от анкетираните българи нямат никакви притеснения за начина, по който се провеждат изборите в нашата страна.

Анкетираните в седемте държави в мнозинството си смятат, че под заплаха е поставено в техните страни и върховенството на закона. Без големи изненади процентите са най-високи в България - 76 на сто. Следват Словакия - 70%, Румъния - 68%, Полша - 64%. В Унгария процентът е 59 на сто, въпреки че правителството е заплашено от действия от страна на Европейската комисия заради последователно нарушаване на принципи, заложени в Договора за ЕС. Подобен е и случаят на Полша.

Най-големият страх от репресии е в Унгария. Близо две трети от анкетираните там отговарят, че се опасяват от негативни последици, ако критикуват правителството публично. Отговорите вероятно отразяват влиянието на управляващата партия "Фидес", което се е разпростряло в политиката, частния сектор, академичните среди, сферата на културата. Около половината от хората в Румъния (50 на сто), в България - 47 на сто, и в Полша - 48 на сто, смятат, че тяхната свобода да протестират е под заплаха, въпреки че и в трите страни има постоянни (в някои от тях и многохилядни) протести през последната година.

Тези резултати потвърждават, че въпреки че гражданите на държавите от Централна и Източна Европа като цяло харесват и подкрепят демократичните ценности, те имат много притеснения за фунционирането в бъдеще на техните политически системи, се отбелязва в изводите от изследването.