15 души загинаха в Югоизточна Турция при сблъсъци между силите на реда и протестиращи кюрди, предаде Ройтерс.

В шест провинции властите бяха принудени да въведат комендантски час. В две от провинциите са отменени училищните занятия.

Размириците избухнаха във вторник вечер. Кюрдите излязоха на протест, след като обвиниха властите в Анкара, че бездействат пред заплахата от действащата в съседна Сирия групировка "Ислямска държава" (ИД). Джихадистите вече превзеха сирийския град Кобани, който е на самата граница с Турция. През границата се вижда развяващото се там знаме на ислямистката организация.

Знамето на "Ислямска държава" се развява в Сирия, край границата с Турция.

Кюрдите в Ирак и Сирия са сред най-пострадалите от ИД. Именно техните сили се сражават най-ожесточено срещу джихадистите. Кюрдите настояват Турция също да се включи в офанзивата.

През цялата нощ срещу сряда младежи да трошили магазини и са преобръщали и палили коли в различни градове в Югоизточна Турция.

Във вторник 80 кюрди нахлуха в сградата на Европарламента в Брюксел. Те настояха ЕС да се ангажира по-активно с борбата срещу ИД. Кюрдите носеха портрети на осъдения до живот в Турция Абдуллах Йоджалан - лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Кюрди демонстрират пред Европарламента в Брюксел.

Кюрди нападнаха и се биха с чеченци в два германски града - Хамбург и Целе, предаде ТАСС. Кюрдите смятат, че чеченците симпатизират на джихадистите. Протестиращите окупираха няколко коловоза на централната гара в Хамбург и прекъснаха за известно време движението на влаковете там.

Протестиращи кюрди са окупирали коловози на централната гара в Хамбург.