Боливийската сенаторка Янине Анес, която е от опозицията, се обяви за временен президент, след като президентът Ево Моралес подаде оставка и замина в изгнание в Мексико, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Конституционният съд на Боливия призна решението ѝ за законно, предаде ТАСС.

В постановлението на съда се казва, че тъй като необходимостта от предаване на правомощията на държавен глава е предизвикана от отсъствието на президента, за това (предаването на властта) не е необходимо нито приемане на закон, нито решение на парламента.

В присъствието на опозиционни законодатели 52-годишната Анес, която беше втори заместник-председател на Сената, заяви, че поема президентския пост, позовавайки се на конституционната клауза, че председателят на Сената става държавен глава след оставка на президента и вицепрезидента.

Центристкият кандидат за президент Карлос Меса, който оспори резултатите от президентските избори и настояваше за втори тур, приветства в туитър Анес като "новия конституционен президент на Боливия", предаде Франс прес.

Фернандо Камачо,опозиционният водач на протестите срещу Моралес, също призна сенаторката за временен президент и призова привържениците си да спрат демонстрациите.

Анес обеща, че възможно най-скоро ще бъдат насрочени избори. Тя призова боливийците да се обединят и обясни решението си да се обяви за временен президент с необходимостта да се възстанови социалният мир.

И двете камари на боливийския парламент вчера не успяха да съберат кворум и да проведат заседание, за да решат кой да поеме президентския пост и да съставят преходно правителство. Заседанията бяха бойкотирани от законодателите от лявата партия на бившия президент.

Членовете на горната камара трябваше да обсъдят оставката на председателката си Адриана Салватиера и да назначат нов президент. От поста си преди дни се оттегли председателят на долната камара.

Моралес подаде оставка в неделя след седмици на бурни протести срещу измами на президентските избори на 20 октомври, които твърдеше, че е спечелил още на първи тур.

Не е ясно дали решението на Анес да се обяви за временен президент ще намали напрежението в столицата и други градове на Боливия, отбелязва Ройтерс. Видео показва как в град Кочабамба полицията влиза в сблъсъци с привърженици на Моралес и маскирани протестиращи, призоваващи към гражданска война.

Сенатор от партията на бившия президент призова вчера към протести, които да продължат, докато Моралес не се върне в страната, за да си довърши мандата, който изтича през януари.

Най-голямата федерация на профсъюзите в Боливия заплаши с безсрочна стачка, ако политиците и лидерите на гражданските организации не успеят да възстановят реда в страната.