Новото правителство на Белгия се очаква да положи клетва в събота след четири месеца коалиционни преговори. То  ще е дясноцентристко и министър-председател ще е лидерът на френскоезичните либерали Шарл Мишел, съобщи агенция Белга.

Освен тях кабинетът ще включва три фламандски партии: Нов фламандски алианс (НФА), фламандските християндемократите и фламандските либерали.

Френскоезизичните социалисти на досегашния премиер Елио ди Рупо остават в опозиция заедно със зелените от двете езикови общности. Рупо оглавяваше шестпартиен кабинет, чието сформиране в края на 2011 година отне 19 месеца и чиято главна цел беше да не допусне НФА до властта. 

"Всички партии предложиха аз да поема отговорностите на министър-председател", съобщи Мишел след последния 29-часов кръг от коалиционни преговори,  който завърши късно снощи.

Освен премиерското място, партията му ще има и шестима министри, съобщи всекидневникът "Соар". НФА получава трима министри и двама държавни секретари и другите две партии - по двама министри и по един държавен секретар.

НФА, която е сепаратистка и републиканска партия (Белгия е монархия - б.а.) спечели най-много гласове на последните два парламентрани избора - през май т.г. и през юни 2010 г. Нейният лидер Барт де Вевер и двата пъти пръв получаваше мандата да състави правителство, но остана в изолация, защото никоя от партиите не пожела да участва в коалиционен  кабинет под негово ръководство.

НФА си поставя като далечна цел да превърне Белгия от федерация в конфедерация като стъпка като окончателното разделяне на страната на две независими държави по сегашната езикова граница между фламандци и валонци. Умерено националистическата партия изразява недоволството на голяма част от фламандците, че техният по-пазарно ориентиран регион нетно издържа традиционно социалистическата Валония.

НФА стана приемлива като коалиционен партньор, след като обяви икономическите реформи за приоритет пред независимостта на Фландрия и се примири да не води правителството.

 Програмата на новия кабинет, която беше договаряна в подробности след изборите на 25 май, предвижда възрастта за пенсиониране да се увеличи на 67 години и страната да има балансиран бюджет през 2018 година.