Страните от Западните Балкани, които искат да се присъединят към ЕС имат да се борят още с престъпността и корупцията и за свободни медии, съобщи днес Европейската комисия.

Тя публикува редовния годишен пакет от доклади за напредъка на Черна гора, Сърбия, Бившата югославска република Македония , Албания, Босна и Херцеговина, както и за Турция и Исландия.

Никоя от тези страни още не е готова за членство, посочва Комисията. Нейният следващ председател Жан-Клод Юнкер съобщи още през юли, че няма да предлага разширяване на ЕС през своя петгодишен мандат. ЕС обаче ще използва това време да продължи преговорите и да стимулира реформите в изброените държави.

Комисията призовава Сърбия да направи повече за независимостта на медиите. Преследвания срещу журналисти и медии в Сърбия също тревожат Брюксел.

Докладът констатира „липса на политическа воля“ в Босна и Херцеговина за напредък в преговорите за европейско членство.

Корупцията остава основен проблем в Албания, Сърбия и Косово. Черна гора има напредък в това отношение, но трябва да разследва насилие срещу журналисти и да доведе до присъди делата си за корупция.

"Има безпокойства за влошаващи се условия за пълното упражняване на свободата а изразяване“, се казва в обобщаващия доклад за напредъка на страните.