Освен с рекорден брой партии, този парламент е и своебразно завръщане в миналото. Пътуване назад с машината на времето. Единственото положително е, че повечето бъдещи депутати са добре познати. По-малко вероятно е и парламентарните репортери до последно да откриват, че "да, май имаше такъв депутат". В 41-и и особено 42-и парламент владееше групата на анонимните послушковци. Сега ситуацията е различна - пълно е с добре познати имена- колоритни, но със спорна репутация и потенциални конфликти. 

Групата на старите муцуни е внушителна
Дългото завръщане
Най-изваден от нафталина е водачът на ГЕРБ от Пловдив-област Методи Андреев. Бившият седесар с полъх на 90-те години има една любима тема - ченгета и досиета. Ако се съди по състава на сегашния парламент, в който ще влязат около 10-итина сътрудници на ДС воглаве с един от лидерите на ПФ Красимир Каракачанов, той ще има възможност на живо да се упражнява по любимата си тема. Още повече че Велизар Енчев от Патриотичния фронт вече обяви желанието си да прави закон, който ще отделя "добрите ченгета" от "доносниците".
След няколко парламента време недепутатстване лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов най-накрая успя да намери правилния политически ортак (предишния опит беше с Бареков) - и се завръща в пленарна зала. В списъка са още някогашният председател на Народното събрание по времето на управлението на НДСВ Борислав Великов, избран от РБ от Монтана и доскорошният евродепутат Слави Бинев (някогашен кадър на "Атака", изпаднал по-късно в нетърпимост към лидера й, сега лидер на партия ГОРД).  Като депутат от АБВ и вероятен водач на парламентарната им група ще се изявява и Ивайло Калфин, един от депутатите в този парламент с най-дълга политическа биография. 

Без Виденов по виденовски

Дежавюто се допълва от Кирил Цочев (депутат от АБВ ) - вицепремиер в кабинета "Виденов", който м. г. пишеше енергийна стратегия като експерт към правителството на Пламен Орешарски. Той ще прави компания на отново избрания за депутат Румен Гечев от БСП- също някогашен министър от правителството на Жан Виденов.

Местната власт
Местната власт също ще е добре представена в новия парламент. Освен някогашната кметица на Смолян Дора Янкова, която отново ще е депутат от БСП, в НС се завръщат - Росица Янакиева от АБВ (сега действаща кметица на Перник, което означава и че там ще има нов вот), както и Найден Зеленогорски от РБ (бивш кмет на Плевен). В компанията на бившите местни управници влиза и Славчо Атанасов, кмет на Пловдив до 2011 г., избран от Патриотичния фронт. (Любопитен факт е, че Славчо Атанасов направи ВМРО-НИЕ. Сега обаче ще е в една ПГ с Каракачанов). 
Има и минигрупа от общински съветници от София. Трите остриета на ДСБ Вили Лилков, Атанас Атанасов и Петър Москов се местят от Столичния общински съвет в Народното събрание. Ан блок.

 

 

Подредбата тук е бивш депутат-бивш тв водещ- Румен Йончев, Николай Бареков, Светлин Танчев и Росен Петров. Част от любопитната група на ББЦ
"Старата пушка" Каракачанов и неговият ортак по патриотизъм Валери Симеонов от НФСБ.

Новите парламентаристи

Социологически

С малко нови попълнения е групата на ГЕРБ. Едно от тях, но съвсем не непозната като лице е социоложката Румяна Бъчварова, водач на листата на партията в 24-и МИР, началник на кабинета на Бойко Борисов като министър-председател, негов съветник и сега една от трите жени, които формират контактната група на ГЕРБ за преговорите.

Честни, свестни и известни
Помните ли тази предизборна формула на БСП от местни избори преди години. За следващата група нови депутати тя важи в пълна степен в третата си част - популярни и много ефективни.
Дългогодишният шеф на ВМА ген. Стоян Тонев след кратко пребиваване като зам.-кмет в Столична община, залага твърдо на политическата кариера като водач на листата на ГЕРБ в Пазарджик. През управлението си на една от най-престижните болници Тонев доказа, че има усет за лавиране и консенсус между разнообразни политически играчи. Друг дългогодишен и бивш шеф - някогашният ректор на УНСС Борислав Борисов става депутат от АБВ. Борисов открай време съветваше Първанов, а по негово време УНСС по-често влизаше в новините с истории за купени изпити, отколкото с академични постижения. 

АБВ дава и друг "ценен" кадър на парламента - бившият шеф на Генщаба, бивш посланик, бивш съветник на Първанов и неуспял мажоритарен кандидат през 2009 г. -  Михо Михов. 

Красен Кралев влиза в НС като депутат от ГЕРБ. Освен като пиар бос, собственик на цяла верига от регионални медии, обединени като bulgariautre.bg, а вече и на новинарския сайт news.bg, Кралев има и дълга политическа кариера. След НДСВ той се пробва като кандидат за депутат от "Новото време", после и от партия "Лидер" през 2009 г. През 2014 г. вече е намерил вярната ракетоносител към НС и тя се казва ГЕРБ.
В Народното събрание ще има и друго познато лице и борец срещу неправдите особено в митниците - Емил Димитров- Ревизоро ( гражданската квота на ПФ). От Патриотичния фронт влиза и някога гравитиращата около НДСВ и Пламен Панайотов, експертка в туристическия бранш Полина Карастоянова.

Сред интересните попълнения на новия парламент е и финансовият министър на кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. Той беше една от изненадите в листите на ДПС- оказа се водач в Монтана и хвана последния влак за парламента при разпределението на мандатите. И ще е ново попълнение на етнически българин в групата на Движението. Другият министър на ДПС - екоминистърът "за един ден" Станислав Анастасов също става депутат и ще предложи експертизата си и недоучнената си диплома за висше образование на избирателите си. Етносът, към който ДПС се беше прицелило успешно на тези избори - ромския, се записва с двама депутати- небезизвестият бат Сали - ябълка на раздора в Кюстендил и Илия Илиев от ДРОМ от Ямбол. И двамата имат дълга предистория на близки срещи с МВР и правосъдието.  

Бившият зам.-министър на вътрешните работи в кабинета "Костов"от квотата на БЗНС-НС Явор Хайтов сега влиза в парламента от "България без цензура" (от ЗНС). 

На границата на рубриката "Светска хроника" е Мартин Иванов - депутат от ББЦ, избран от Пловдив-област. Той е известен още като Мартин Данона и като бившия приятел на фолкпевицата Анелия. Сега влиза в новото си амплоа на депутат на Бареков.

 

Ген. Стоян Тонев вече окончателно мина на политическото поприще

Родинската група

По роднинска линия в парламента влизат няколко депутати от различни политически формации. 

Христо Ковачки се е подсигурил с близко родствена връзка в НС - праща там сестра си Красимира Ковачка("Лидер"). Подобно на каката на Борисов и тя е лекар. (Лидер, присъдружник на ББЦ е доста добре представен - и лично от лидера си Кънчо Филипов).
Стоян Мирчев от младежкото БСП е от любимите на соцпартията - "трето поколение социалист" (все едно, че става дума за генетична детерминираност). Внукът на Стоян Михайлов и син на Михаил Мирчев влиза от 23-и избирателен район в София.  За да рекламира сина си Мирчев-баща щастливо захилен даде за две седмици толкова интервюта, колкото не е давал през цялата си кариера като социолог. 

За баланс още един син ще радва парламента. Наследникът на небезизвестния хасковски кмет Георги Иванов - Станимир, става депутат от РБ. Още номинацията му срещна голям отпор сред симпатизантите на Реформаторите, но въпреки това синът беше предпочетен. Кметът беше избран първо от СДС през 1999 г., после премина към БДС-Радикали заедно с Евгений Бакърджиев. Третото кметуване бе подкрепено от БСП, а за последно Иванов бе преизбран с подкрепата на ВМРО, винаги в широки коалиции.  Кметът си има гарантирани 30 000 - 40 000 гласа, които на местни избори са равни на поне 60 процента от действителните гласове. Фамилията Иванови развива успешен бизнес в града - има асфалтова база, бетонов възел и прекрасния нов хотел "Ретро". 

Стоян Мирчев - трето поколение социалист. Снимка Пресцентър на БСП

 

 

 

Сестрата на Христо Ковачки - Красимира. Снимка Самоков365


 

Групата на Държавна сигурност
ДС също може да си сформира отделно ПГ в новия 43-и парламент. Припомяме кои ще са членовете й:
ГЕРБ

Любомир Христов – избран от Шумен
Румен Иванов – избран от Добрич
Стефан Дедев – избран от Пловдив

БСП

Румен Гечев – избран от Плевен
Таско Ерменков – избран от Сливен

ДПС

Янко Янков – избран от Сливен
Рамадан Аталай – избран от Силистра
Лютви Местан – избран от Кърджали

Патриотичен фронт

Красимир Каракачанов – избран от Плевен
Велизар Енчев – избран от София-област

"Атака"
Станислав Стоилов

 

СКАТ и Росен Петров
Мощна е и групата на тв водещите - главно от тв СКАТ. Остриетата на телевизията сега ще трябва да делят времето си между речите в парламента и клейменето на ЕС, НАТО, ДПС, ЕРП-тата и т.н. от екрана на телевизията-майка. В НС депутати стават Велизар Енчев, Димитър Байрактаров, Валентин Касабов. След като демонстративно от екрана напусна Би Ти Ви подобна дилема не стои пред бившия тв водещ Росен Петров. Любителите на истории за бежанци-канибали, разказвани от Магдалена Ташева от "Атака" ще имат съмнителното удоволствие да й се наслаждават и по партийната тв, но и в парламента. Разбира се, ако реши да се откаже от Европарламента най-видният член на твгрупата ще е Николай Бареков.


Отпадналите

Кадиев отново е депутат - промъкна се буквално през ключалката, с преференция измести от второто място  Стоян Мирчев.


От АБВ трябва да се лишат от "хлевоустия" Румен Петков, който при последното разпределяне на мандатите отпадна от Шумен, от където се предполагаше, че ще влезе. ДПС губи шефката на здравната комисия в предишния парламент Нигяр Джафер и вероятно - ако Делян Пеевски не се откаже от депутатстването или не избере да стане народен представител от Стара Загора и бившата спортна министърка Мариана Георгиева (може само да съжаляваме за количеството бисери, които този ораторски талант щеше да роди, ако "се дозира" правилно). Ще се разминем и без футболната риторика на половинката на Бареков Мария Календерска. (Представите си загубите от схватка- словесна, разбира се, между Деница Гаджева и Календерска). Реформаторският блок ще е без Касим Дал, а БСП ще мине без "остроумията" на Антон Кутев (за сметка на това Лъчезар Иванов, известен и като Лъчо Мозъка е на своя парламентарен пост).  Въпреки силната преференциална кампания малко недостигна на Весела Лечева да вземе депутатско място. Трите министърки от кабинета "Орешарски" - Анелия Клисарова, Десислава Терзиева и Таня Андреева също не успяха да се вредят сред депутатите. ГЕРБ също се лишава от бивш министър - Тотю Младенов.

Този бегъл преглед показва колко бомби са заложени в новия парламент само заради личностите, които влизат в него. А и според вас труден ли е отговорът на въпроса: трайни ли ще са парламентарните групи? И колко време след началото на НС ще започне депутатската миграция.