Австрийската поп певицата Кончита Вурст, която спечели тазгодишното издание на конкурса "Евровизия", изнесе концерт в Европейския парламент в Брюксел. Звездата с екстравагантна външност беше поканена от група депутати от Холандия, Италия, Австрия и Финландия, а изявата й бе посветена на толерантността между хората. На пресконференция Вурст апелира за равни права на хомосексуалистите и защита от дискриминация.

"Почти във всяка страна виждам едни и същи проблеми. За мен бъдещето ще стане прекрасно, ако не говорим за сексуална ориентация или цвят на кожата", каза Вурст и добави, че днешното й участие е било изключително важно. 
"Не е нужно да ме обичате, просто трябва да уважаваме хората с други позиции, с различни възгледи", заяви Вурст. 

Организаторът на концерта - евродепутатката Улрике Луначек, е убедена, че Кончита носи много важно политическо послание. 

25-годишната звезда, чието истинско име е Томас Нойвирт, е и активист за правата на хомосексуалистите и малцинствата, и насърчава борбата с дискриминацията към тях. По време на изявлението си тя подчета, че най-важното е всички да имат равни права, независимо от сексуалната си ориентация и да живеят живота си без страх.

Кончита Вурст спечели конкурса "Евровизия" през май 2014 година в Копенхаген с песента Rise like a phoenix (Издигни се като феникс). Образът на "жена с брада" си създава през 2011 година. С негова помощ певицата решава да даде на хората повод да се замислят за природата на различните, ксенофобията и толерантността. Тя споделя, че иска хората да се научат да ценят човека не по това как изглежда, а по това, което е, и да "не съдят за книгата по корицата".