Европейският парламент иска председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да смени заместничката си от Словения Аленка Братушек, която е номинирана да отговаря за бъдещия енергиен съюз. Комисиите по индустрия, изследвания и енергетика и околна среда гласуваха късно в сряда с преобладаващо мнозинство (112 на 13) тя бъде отстранена.

Юнкер не реагира веднага. Не беше ясно, дали той ще поиска от новото правителство в Любляна да представи друг кандидат. С Братушек той рискува евродепутатите да отхвърлят цялата му комисия, когато тя се яви пред тях за одобрение ан блок. По досегашния график това трябваше да стане на 22 или 23 октомври в Страсбург.

Братушек, (44 г.), доскоро министър-председател на Словения, се престави неубедително на изслушването си пред споменатите комисии в понеделник. Мнозинството от депутатите останаха недоволни от познанията в ресора й, както и от липсата на ясни отговори по разследването за конфликт на интереси срещу нея у дома. Тя изгуби изборите през юни и се номинира сама за комисар, докато управляваше служебно по време на сформирането на ново правителство.

Братушек оглавява новосформирана либерална партия в страната й, но дори и либерали в Европарламента гласуваха срещу нея. Тя управлява по време на финансова криза и страната й на косъм се размина с програми за финансово подпомагане и надзор от ЕС и МВФ като в Гърция. Тя катастрофално загуби популярност и спечели едва 4 на сто от гласовете на последните избори.

Евродепутати се усъмниха, че Юнкер ще поиска те да я препитат втори път, както направиха с няколко други проблемни кандидати за комисари. Те получиха благословията на ресорните комисии тази вечер.

Между тях е испанецът Мигел Ариас Канете, за когото споменатите комисии гласуваха 83 на 42 да остане комисар и 77 на 48 да запази първоначално отредения му портфейл - климат и енергетика. Зелените бяха против християндемократа Канете (64 г.) бивш министър на земеделието на страната, заради интересите, които той и семейството му са имали в петролния бизнес.

Социалистическите евродепутати, които са в коалиция с Европейската народна партия (ЕНП) на испанския кандидат, обаче го подкрепиха в замяна на  подкрепа от ЕНП за френския социалист Пиер Московиси, който е номиниран за еврокомисар по икономическите и паричните въпроси. Той трябваше да отговаря писмено на допълнителни въпроси, след като ЕНП не остана доволна от изслушването му.

В екипа на Юнкер остава и британският консерватор Джонатан Хил, който е кандидат за комисар по капиталовите пазари и финансовите услуги. Той се яви на повторно излушване, след като с първото не можа да разсее съмненията около репутацията си на евроскептик и миналото си на лобист.

Ако Юнкер приеме да смени Братушек и Словения не му изпрати кандидат подходящ за сегашния и пост, може да се наложи той да размести екипа си стъкмен в мъчителна сделка между партиите в Европарламента и правителствата на 28-те държави-членки. Това би означавало допълнителни изслушвания и евентуално отлагане на гласуването на цялата комисия. Мандатът на сегашната изтича на 31 октомври.