Само с удари от въздуха изглежда няма да постигнем победа над джихадистите, предупреждават американски военни експерти. Признанието бе направено веднага след среща на президента Обама с топ генерали, в която участваха шефът на Пентагона Чък Хейгъл и началникът на щабовете на щатските армии ген. Мартин Демпси.

"Продължаваме с ракетните удари от въздуха в подкрепа на иракската армия. Но мисията изглежда трудна. Още в самото начало предупредих, че това не е нещо, което може да се реши за един ден", заявил държавният глава на съвещанието.

"Въздушните бомбардировки не могат да предпазят Кобане от джихадистите. Те успяват да запазят позиции, въпреки че на много места претърпяват големи загуби. Може и да не успеем да спасим Кобане. Трябва да сме готови за това, както и за факта, че и други градове могат да попаднат в ръцете на терористите. А и нямаме на терен сила, с която да си сътрудничим в Сирия", заяви говорителят на военното министерство адмирал Кърби.

Независимо от снощните 19 въздушни вълни с масирани атаки, джихадистите продължават да владеят почти една трета от града, свидетелстват разузнавачи на място. Бил е убит лидера на кюрдите, които продължават смело да отбраняват Кобане. През нощта терористите са навлезли в крайните квартали с танкове. Има много убити и ранени местни жители.

В тази обстановка все повече се чуват гласове, включително в САЩ, че без сухоземна операция няма да може да се извоюва победа над т.нар. Ислямска държава. Иракската армия е готова да воюва с подкрепата на коалиционните сили, но тя не иска да навлиза на сирийска територия. Турската армия обаче може да влезе в Сирия и да защити кюрдите там. Президентът Ердоган обяви готовност за военна акция и призова Запада да вземе решение час по-скоро. Танковете на Анкара са строени по границата, която е само на километър от Кобане.

Предстои да се вземе тежко решение за война и по земята, в която могат да бъдат дадени много жертви. Очаква се президентът Обама скоро да обяви какви мерки ще бъдат предприети.