Саша Барън Коен посочи единствения американски евреин, който според него прави най-много за улесняване на „омразата и насилието“ в Америка: основателя на "Фейсбук" и изпълнителен директор на мрежата Марк Зукърбърг, съобщава сайтът The Daily Beast. Комедийният актьор заяви това тази седмица, приемайки международната награда за лидерство на срещата на Лигата за борба с клеветата ADL под надслов „Никога е сега“ относно антисемитизма и омразата.

Коен започна с шега по адрес на администрацията на Тръмп.

„Благодаря ви, ADL, за това признание и вашата работа в борбата срещу расизма, омразата и фанатизма – каза Барон Коен. – И да бъда ясен, когато казвам „расизъм, омраза и фанатизъм“, нямам предвид имената на лабрадорите на Стивън Милър*.

Аз съм прекарал по-голямата част от живота си в една или друга роля – и в момента произнасям първото си слово от името на най-малко популярната ми роля – Саша Барон Коен, и трябва да призная, че е ужасяващо.“

Актьорът, който в ролята на казахстанския антисемит Борат популяризира фразата „Хвърлете евреина в кладенеца”, разказа, че според някои критици комедията му рискува да засили старите стереотипи. Но се защити, обяснявайки:

„Като комик аз се опитвам да използвам героите си, за да накарам хората да свалят гарда си и да разкрият в какво всъщност вярват, включително техните собствени предразсъдъци.”

Но докато той описва с примери от „Da Ali G Show“ и по-новия му сериал „Showtime Who Is America?“, неговият хумор работи само когато мнозинството зрители „споделят едни и същи факти“. Коен даде пример:

„Когато Борат иска от посетителите в един бар в Аризона да се съгласят, че „евреите контролират парите на всички и никога не ги връщат“, шегата работи, защото публиката споделя факта, че изобразяването на евреите като скъперници е конспиративна теория, произхождаща от Средновековието. Социалните медии промениха всичко това.”

След това Барън Коен посочи възхода на демагогията, конспиративните теории и престъпленията от омраза по цял свят и посочи, според него, най-логичното обяснение на тази опасна тенденция.

„Цялата тази омраза и насилие се улеснява от шепа интернет компании, които представляват най-голямата пропагандна машина в историята“, каза той и добави, че най-голяма отговорност за това носи създателят на "Фейсбук".

„Сякаш живеем в Римската империя, а Марк Зукърбърг е Цезар – каза Коен. – Това поне би обяснило прическата му.”

Остатъка от речта си актьорът използва за систематична деконструкция на скорошното обръщение на Зукърбърг в Джорджтаунския университет, с което защити вялите опити на "Фейсбук" да се бори с многобройните си проблеми и представянето на бездействието си като „защита на свободното изразяване“.

Наричайки този аргумент „нелеп“, Барън Коен каза:

„Не става дума за ограничаване на нечия свобода на словото. Тук говорим за предоставяне, включително и на някои от хората с най-осъдителни възгледи на Земята, на най-голямата платформа в историята, достигаща до една трета от населението на планетата.

Свободата на словото не е свобода на достъпа. За съжаление, винаги ще има расисти, мизогинисти, антисемити и насилници на деца. Но мисля, че всички бихме могли да се съгласим – не бива да предоставяме на фанатици и педофили безплатна платформа, която да мултиплицира техните възгледи и да таргетира техните жертви.”

Комикът нарече позицията на Зукърбърг спрямо отрицателите на Холокоста „лудост“ и критикува очевидната готовност на "Фейсбук" да разпространява неверни и подвеждащи политически реклами без проверка.

"Площад Славейков"