На 24 ноември Майкъл Блумбърг официално обяви, че се кандидатира за президент, предаде "Политико". Подкрепата за него е скромна, но демократът компенсира с впечатляваща банкова сметка.

Бившият кмет на Ню Йорк се позиционира като центристка алтернатива на Джо Байдън. Той стартира кандидатурата си чрез онлайн видео, в което описва личната си история и атакува президента Тръмп.

„Аз се кандидатирам за президент, за да победя Доналд Тръмп и да възстановя Америка. Не можем да си позволим още четири години на безразсъдни и неетични действия от страна на президента Тръмп. Той представлява екзистенциална заплаха за нашата страна и нашите ценности “, заяви Блумбърг в изявление в неделя.

„Ако той спечели втори мандат, никога няма да се възстановим от щетите.“

 

Блумбърг се превърна в един от най-богатите хора в света чрез успеха на едноименната му компания за финансови новини. След това той прекара три мандата като кмет на Ню Йорк и през 2014 г. бе награден с почетно звание от кралица Елизабет II.

Във видеото се споменава, че Блумбърг произлиза от семейство от средната класа. Трябвало е да "работи, докато е учил в колежа", а после от "една стая" е изградил глобалната си империя.

Целта на рекламата е да контрастира бизнесмена с Тръмп, тъй като вторият наследява богатството на баща си и отказва да разкрие данъчните си декларации.

Докато останалите кандидат-президенти са се фокусирали върху първите четири щата в надпреварата за първичните избори (Айова, Ню Хампшир, Южна Каролина и Невада), предизборният щаб на Блумбърг смята да ги игнорира заради ниската подкрепа за милиардера.

Вместо това той се е посветил на "Супер вторник" - 3 март, когато ще се проведе гласуване в цели 15 щата.

В рекламите си бизнесменът също напада левите популисти и фаворити за номинацията - Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, като критикува намерението им да премахнат частното здравно осигуряване.

Блумбърг попада в "златната среда" на демократическите избиратели по отношение на здравеопазването и климатичните промени. През годините той е финансирал кампаниите на десетки кандидати, които са поддръжници на ограничаване на правата за притежаване на оръжие.

Ще му бъде обаче трудно да обоснове решението си да позволи на кметовете на Ню Йорк да се кандидатират за трети мандат. В края на управлението си той отменя тази мярка.

Блумбърг също е твърд защитник на "Уолстрийт", което със сигурност отблъсква огромна част от левите избиратели. 

Милиардерът смята да инвестира 100 милиона долара за реклами против Тръмп в щати, за които се смята, че могат да подкрепят демократи през 2020 г. 

"Просто не мисля, че има жажда за Майкъл Блумбърг на първичните избори на Демократическата партия", сподели прогресивната консултантка Ребека Катс.

"Има толкова много арогантност в това... Става въпрос за милиардер, който просто иска неща и чувства, че може да хвърля пари, за да си ги получи, но демокрацията не работи по този начин."

Поддръжниците му обаче посочват силното му управление в годините след 11-и септември и икономическата рецесия, както и повишаването на успехите в училищата и намаляването на престъпността.

Блумбърг е демократ до началото на XXI в., когато (подобно на Тръмп) осъзнава, че има по-голям шанс да спечели кметските избори на Ню Йорк като републиканец. Той получава подкрепата на тогавашния кмет и настоящ личен адвокат на държавния глава - Руди Джулиани.

По-късно се отказва от партийната си принадлежност и обявява, че е демократ едва през 2018 г.

Въпреки че се бори за номинацията на Демократическата партия, в първото си видео Блумбърг носи лилава вратовръзка. Чрез нея той се опитва да събере подкрепата на центристите сред демократите и републиканците.

"Предлагам се като деятел и човек, който разрешава проблеми, не като бъбривец", съобщи той в изявлението си. "И като някой, който е готов да участва в големите битки и да победи."