Министерството на здравеопазването (МЗ) ще започне процедура по директно договаряне с търговци на едро за доставките на ваксини за бебета. Това заяви служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков на брифинг на тема "Ваксини". Министърът уточни, че се спира процедурата по доставка на 6-валентната ваксина за новородени. Причината за това е, че доставчикът, спечелил конкурса, не може да я достави във формата, регистрирана в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) - предварително напълнена спринцовка с 2 игли, която е готова за употреба. Дистрибуторът предлага алтернативна форма  - флакон, който обаче не регистриран в ПЛС и не може да се използва. 

Министърът съобщи, че доставчикът е обжалвал в последния момент решението за прекратяване на процедурата за 6-валентната ваксина. По думите му това ще забави набавянето на препаратите. Докато търговецът обжалва не може да се започне процедурата по директно договаряне. Той допълни, че с подкрепата на неговия екип, са взели решение, стъпвайки върху член. 90, т.4 в Закона на обществени поръчки, който позволява при екстремна ситуация да се пристъпи към директно договаряне, независимо от обжалването на този търговец. Ненков подчерта, че не може един дистрибутор да се опитва да поставя на колене здравното министерство. 

По време на брифинга стана ясно, че все пак ще бъде доставена необходимата бройка 6-валентна ваксина, която да стигне до края на 2014 година. Министър Ненков заяви, че 40 000 хилади дози от препарата ще бъдат осигурени за имунизацията на новородените. Той допълни, че от МЗ започнали подготовка на обществена поръчка, която да е с по-дълъг период от една година, която да се стартира от следващото ръководство, за период до 2 -3 години за доставка на ваксини.

"Имаме светлина в тунела, надяваме се да не се случи някакво обжалване, някаква друга хватка да се приложи, за да не бъдем забавени повече”, каза още министър Ненков.

Мирослав Ненков обяви, че е започната процедура по промяна на имунизационния календар, която ще осигури по-лесното намиране на ваксините. Ще бъде изготвен списък за имунизиране по антигени т.е. имунизации ще се правят срещу конкретни заболявания, а няма да се държи непременно на 4, 5 или 6-валентна ваксина. Министърът добави, че създаването на наредбата на нов имунизационнен календар се бави в Министерство на здравеопазването.

"Надявам се този вид календар да бъде готов. Той ще даде свобода на новото ръководство на МЗ и на бизнеса да бъдат подбрани налични ваксини", каза още министър допълни той.