Биткойнът влезе в светлината на медиите през последните дни, след като в интервю за Блумбърг основателят на Microsoft Бил Гейтс даде позитивна оценка на виртуалната валута. "Биткойн е вълнуващ, защото показа колко евтин може да бъде паричният трансфер. Биткойн е по-добра от валутите, тъй като не е нужно човек да е физически на дадено място и разбира се при по-големи транзакции валутите са доста неудобни", каза най-богатият човек на Земята.

Клуб Z поговори по темата за виртуалната валута, на която обръщаме внимание още от първия брой на нашето списание, с Благовест Белев -  управител на инвестиционната компания "Tavex Gold&Exchange". Той е зам.-председател и един от основателите на Българската биткойн асоциация и е основател на CoinWisdom (www.coinwisdom.bg) – компания, създадена да популяризира употребата на Биткойн и другите крипто валути. 

- Г-н Белев, какво се случи след фалита на най-голямата борса за биткойни MtGox през март? Върнал ли си е някой парите оттам?

- Не знам някой изобщо дали си е върнал парите и ако трябва да съм честен, не вярвам, че това ще стане. Обяснението на собствениците на MtGox е, че тя е била хакната и биткойните са били източени от местата за съхранение. Как точно са допуснали това, никой не знае и има много съмнения, че може да е замесен човек вътре от самата борса.

- Как собствениците на виртуалната валута могат да предпазят парите си от подобни атаки?

- Проблемът е, че нивото на интернет сигурност трябва да бъде много сериозно. В момента все още хората са небрежни и за да се наложи повече употребата на един вид виртуална валута, трябва да се появят нови софтуери и нови хардуерни устройства, които да осигурят надеждното ниво на сигурност. Това започна да се случва, вече има първото устройство - Trezor, създадено от чешката фирма Satoshi Labs, което е за съхранение на биткойни.

В случая с MtGox хората, които са загубили пари, отчасти също са виновни, тъй като са се доверили на трета инстанция, която да им съхранява парите. Например, хората, които са с депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ), малко или много са поели риска на по-големите лихви, не са направили проучване за банката, и са потърпевши. И не е справедливо останалата част от населението да им покрива загубите.

Случаят е идентичен, но проблемът с MtGox поже да се сравни с влизане с взлом, кражба на биткойните и прехвърлянето им в чужди сметки. Оттам нататък никой не знае кой ги контролира вече. И понеже това беше най-голямата, а и първата борса за биткойни, създаде много смут и паника и много хора помислиха, че това е краят за биткойн системата. Но няма как да е краят, защото нито една валута не се дефинира от банките, в които се съхранява.

За съжаление много хора загубиха пари. Знам, че няколко българи са загубили биткойни за повече от 1 млн. лв., но няма как да възстановят парите си.

- Какво представлява това устройство за съхранение на биткойни?

- Устройството е с размер на ключодържател и може да се носи заедно с ключовете. То се свързва чрез софтуерна програма и сайт в интернет, като комуникира с него, но всички "ключове" и пароли се пазят на него. Няма как то да бъде заразено с вирус и е безопасно за съхранение и разплащане. В началото то генерира 12-16 произволни думи на английски език, които служат за ключ към него. Ако го загубите или някой го открадне, купувате си ново устройство и въвеждате тези думи, за да стартирате процеса отново.

А този, който ви го е откраднал или намерил, не може да изхарчи биткойните, тъй като има 4-цифрен ПИН, който се използва само за плащания. Ако въведете грешен, устройството блокира, и колкото повече поредни грешни кода се наберат, толкова по-дълъг става периодът за отблокиране.

Направено е така, че да не може да се налучка ПИН-ът, както и човекът, който го е загубил, да може да генерира лесно ново със стария ключ.

По този начин няма да имаме нужда да съхраняваме биткойните си в онлайн борса или друг портфейл. Кодовете им винаги ще бъдат при нас и няма как някой да фалира или да ни ограби.

- Отдръпнаха ли се инвеститорите от биткойните след случая с MtGox и как си обяснявате скорошния спад на цената на валутата?

- Случаят се отрази негативно за имиджа на биткойните като цяло, но за хората, които не ги познават. За хората, които са навътре в системата, а те не са никак малко - поне няколко милиона в световен мащаб, това няма значение, освен ако не са загубили пари. Но в медиите се появяваха заглавия от сорта на "Директорът на биткойните беше арестуван", когато ставаше дума за един от създателите на един от първите обменни сайтове в САЩ. При фалита на MtGox се появиха заглавия от сорта "Биткойн фалира", "Край на биткойните".

В момента цената на биткойна e около $ 360, като в неделя вечерта падна до $ 275. Всички очакват, че това ще се окаже дъното, защото тази цена се оказа много ниска за инвеститорите, които масово започнаха да купуват, в неделя срещу понеделник оборотите достигнаха четвърто място в годината като ден с най-много биткойн търговия. Това сигнализира дъно, тъй като цената показва ниво, на което много хора биха искали да купуват.

Има спекулации, че може да има още едно дъно, цената да тръгне надолу към 220-250 долара, и оттам нататък да тръгне нагоре.

- На какво се основават прогнозите за ръст на цената?

- Защо си мисля, че ще тръгне нагоре? Има много добри новини, свързани с разпространението на биткойните като технология и тяхното използване през последната година. А на практика през последната година започна последната позитивна вълна, която издигна цената от около $ 130 до над $ 1200 през декември м.г. Оттогава насам много повече големи фирми като Dell Computers, PayPal, Overstock.com и редица други големи американски компании започнаха да приемат биткойна за разплащане. Това реално го легитимира като вид валута и създаде доверие в него.

Много нови бизнеси и софтуерни услуги, свързани с биткойн, са привлекли инвестиции от венчър капиталисти, хора, които инвестират в нови технологични компании.

Много неща непрекъснато се градят в биткойн инфраструктурата и биткойнът става по-достъпна услуга. Преди година в България имаше само един сайт, който тъкмо прохождаше с покупко-продажба на биткойн, в момента имаме биткойн автомат, даже се подготвя производството на български биткойн автомат. Човекът, който е вкарал първата машина, има планове да внесе още десетина. Има много нови сайтове, които обменят биткойни и по мои наблюдения много други фирми от финансовия сектор се замислят дали да не използват биткойна за една или друга цел. И това е еволюцията само в България.

- Увеличава ли се приложението на биткойна като средство за разплащане у нас?

- Увеличава се, в момента има 25-30 фирми, които дават тази възможност. Но темповете не са същите, както в САЩ. Там статистиката показва, че всеки ден се появяват около 3000 нови фирми, които използват биткойн.

- Много хора си задават въпроса: Какъв е смисълът на биткойна, след като има достатъчно традиционни валути и платежни системи.

- Биткойнът няколко предимства. Най-глобалното е, че с него сте независим от сегашната банково-финансово-правителствена система, която при хубави времена няма кой знае какви проблеми, но при тежки времена се оказва меко казано, недобра.

И това се показва точно в този момент в българската финансова система. Когато никой не гледа зад повърхността, всичко изглежда добре, стабилно, здраво. Когато се разровим в балансите, в детайлите на операционната система на банките, виждаме, че има много неща, които не са както трябва и са в ущърб на хората, които депозират. Ако разгърнем отчетите на централната банка, също можем да разберем, че нещата не са толкова стабилни и розови, колкото изглеждат на повърхността.

Ние сме народ, който периодично изживява банкови кризи и знаем, че чуждата валута като цяло е по-ценна от нашия лев. Нямаме много голямо доверие на лева и до ден днешен, въпреки че е вързан към еврото, всички големи сделки и договори се сключват в чужда валута.

Този феномен съществува не само в България, а от САЩ през Европа до Япония. В целия развит свят съществува проблемът със задлъжнялостта на гражданите и правителствата, които печатат нови пари по подобие на това, което БНБ правеше през 1995-1997 г. Като обикновени хора не можем да си купим долари или марки, защото това, което се случва с лева, се случва с еврото, с японската йена, с канадския долар, с швейцарския франк.

Какви са алтернативите? Имаме злато, което е най-надеждното и консервативно спасение при подобни кризи и реални активи като имоти, но те не са много ликвидни и не са удобни за съхранение на средства. Биткойнът се явява най-удобната за разплащане система, която е извън сегашната банкова система.

А цялата криза, която стартира 2007-2008 г., се дължи изцяло на финансовия сектор. На нестабилната основа, на която финансовият сектор се гради. И за хората със спестявания е здравословно да имат пари и извън тази система. Не е възможно да се живее изцяло извън сегашната банкова система, тъй като имаме нужда от пари за разплащане, за основни неща.

Но спестявания да се държат в една рухваща система... За мен лично е грешно и всеки, който допусне тази грешка, ще бъде наказан по няколко начина - или ще загуби парите си директно във фалираща банка, или ще му бъдат обезценени чрез инфлация, има и други варианти. Но не е хубаво човек да разчита на система, която не върви на добре.

Това е най-глобалното предимство. Другите по-ежедневни предимства са, че може да се постигне известна доза анонимност, да се плащат покупки навсякъде по света в рамките на минути и трансферът не струва нищо, а отсрещната страна получава биткойните веднага. Това предимство се увеличава пропорционално на броя търговци, приемащи биткойни.

Друго предимство е, ако се стигне до капиталови контроли, както в Кипър преди година - хората не можеха да си изтеглят парите от банките, нито да ги превеждат в чужбина. Преди няколко месеца в България имахме своеобразен фалит на банка, която до ден днешен не е отворила. В момента Аржентина наближава нивата на хиперинфлация. Руската рубла пада рекордно спрямо долара.

В света на ежедневна база се появяват такива сериозни явления. Така че да се предпазим от капиталови контроли и инфлация, не трябва да е нещо чуждо и далечно, а да е днес, тук и сега. Поне аз така го усещам.

- Но биткойнът е известен и с много големите промени в цената си, кога тя ще се стабилизира?

- Те са драстични, но и напълно естествени. И ще стават все по-малки като пропорции и проценти с увеличаването на размера на биткойн икономиката и на общата капитализация на биткойна. През 2011 г. той поскъпва от $ 0,30 до $ 32 и пада обратно до $ 2. Това движение е с много по-голяма амплитуда, отколкото това от последната година - $ 130 на $ 1200, до връщане обратно на $ 200 - $ 300. Т.е. ако след две години продължи цената да се покачва, тези движения биха били по-малки. Но човек не бива да слага огромната си част от спестявянията в биткойни. Добре е те да присъстват в портфейла му.

- Каква част от спестяванията си е добре да държим в биткойни?

- Строго индивидуално е спрямо рисковия профил на човека. Млад IT специалист, току-що завършил и на добра заплата, който няма големи спестявяния, може да вкарва и 100% от тях в биткойни. В същото време двойка пенсионери, които цял живот са работили, трябва да бъдат много по-консерветивни и могат да сложат 1-2% от спестявянията си, а по-голямата част - в злато и в може би имоти.

Златото има подобни свойства и е значително по-консервативно и по-малко волатилно и много по-познато на хората. При него рискът от срив в системата е почти нулев, тъй като то е нещо, гарантирано от природата и има над 5000 години история на използване. Докато биткойнът се гарантира от математически алгоритми, които наистина работят, но работят от почти 6 години и не се знае дали ще продължат да работят толкова добре. Така че и при него има риск, със сигурност. Но има и много хора, които работят и ще работят, за да отстранят проблемите, които потенциално ще се появят. Но не се знае дали няма да се забавят с отстраняването, ако се появят и тогава цената временно да падне много.

Обръщам внимание, че рискът в биткойн не е малък и човек трябва информирано да го поеме. Да не се заблуждаваме, че това е някяква невероятна инвестиция, която ще ни направи много богати много лесно. Не е така, но е един вид спасение от сегашната система и е може би най-хитрата и интересна алтернатива, която не е статична, а се развива.

Така че, всички проблеми, които се случват, са добре дошли. Един от примерите, които мога да дам е, че след фалита на MtGox вече по-големите и уважаващи себе си борси представят доказателства, че те реално притежават биткойните, които имат, че държат 100% резерви на всичките си депозити. Това преди не се правеше, но вече се налага заради фалита на MtGox. Все едно една банка регулярно да показва, че има в наличност всичките пари, които е взела на депозит. Което не е вярно за нито една банка в нормалната финансова система.