Георги Димитров - най-висшият чиновник в Министерството на външните работи, е бил уволнен днес.

От ведомството потвърдиха новината пред Клуб Z.

Димитров бе назначен за постоянен секретар на МВнР по време на кабинета на Пламен Орешарски. Още тогава обаче той не е отговарял на изискванията за длъжността.

За миналата и тази година оценката за работата му е била тройка, при условие, че е трябвало да бъде поне двойка. Оценките, които се дават на дипломатите, са от 1 до 5. Най-висока е единицата.

Освен това Георги Димитров е управител на търговско дружество в противоречие с изискванията за заемане на длъжността.

Първоначално са му били предложени няколко варианта за преназначаване в министерството, но той ги е отказал, което е довело до пълното му освобождаване. Временно постоянен секретар е директорът на Дирекция "Югоизточна Европа" и бивш посланик в Черна Гора Мая Добрева.

Георги Димитров бе секретар на президента Георги Първанов по външната политика в периода 2002-2005 г. След това той бе изпратен посланик в Белград.

Димитров бе сред хората, които най-много се противопоставяха срещу отзоваването на посланици с агентурно минало. Самият той бе отзован по тази причина от Белград, но заведе дело срещу външния министър (2010-2013 г.) Николай Младенов и го спечели.