Реформаторският блок и днес не илзезе с ясна позиция за това дали партиите в него биха подкрепили лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за премиер. Днес шефовете на 7-те формации в блока дадоха обща пресконференция, след като от вчерашната им среща отсъстваше председателят на ДСБ Радан Кънев.

Все пак обявено бе, че реформаторите биха подкрепили единствено правителство на мнозинството - т.е. поддържано от минимум 121 депутати. Блокът няма да участва в това правителство, ако в него влязат и партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски" - БСП, ДПС и "Атака".

В позицията на Блока се казва още, че бъдещите преговори за съставяне на правителство се основават и на принципите от декларацията на РБ, приета през август. В нея е записано, че реформаторите не желаят премиер, финансов и вътрешен минстър да станат лица, заемали тези постове в миналото. Така на практика се изключва варианта Бойко Борисов - премиер, а Цветан Цветанов - вътрешен минстър.

По време на пресконференцията обаче от РБ обявиха, че разговорът за политиките е много по-важен от имената. Блокът първо щял да проведе преговори за залагане на исканите от тях реформи в управленската програма на евентуания бъдещ кабинет. Чак след това ще се решава дали да подкрепят Борисов за премиер или не.

Очаквайте подробности.