Председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер не бърза да смени словенската комисарка Аленка Братушек, въпреки че Европарламентът се обяви категорично против нея.

"Аленка Братушек продължава да е кандидат за комисар," заяви днес Маргаритис Скинас, говорителят на Юнкер. Той посочи, че предкедателят ще изчака становище, което лидерите на парламентарните групи  и на председателите на комисиите в парламента трябва да вземат за Братушек до края на тази седмица.

Всъщото време Скинас посочи, че Юнкер "е в постоянна връзка" както с Европарламента, така и с правителството в Любляна и че "има риск" одобряването на екипа му в пленарно заседание на евродепутатите да се забави след сега предвидения график - 22 или 23 октомври.

Това би означавало време за смяна на комисар и изслушване на новия кандидат. Скинас обаче отказа да разсъждава по тази хипотеза. "Председателят Юнкер смята, че предложеното от него разпределение на портфейлите в Комисията е добро", каза той.

Комисиите по индустрия и околна среда гласуваха късно снощи със 112 на 13 против Братушек, която е номинирана за заместничка на Юнкер по енергийния съюз. С отговорите си при публично изслушване в понеделник тя не ги убеди, че е достатъчно компетента и че не е в конфликт на интереси, за което я разследваха у дома. Тя изгуби изборите през юни и сама се номинира да комисар, докато управляваше служебно при преговорите за съставяне на ново правителство.

В миналото държави-членки са сменяли кандидатите си по молба на предсеателя на комисията (Румъния през 2007 година), други са отказвали на такива молби (Унгария 2004 година). Кандидати сами са се оттегляли след провал на изслушването (България 2010 година и Италия през 2004 година).

Парламентът може да отхвърли цялата комисия заради само един неин член, ако има мнозинство, което не е съгласно само с един неин член. Опозицията срещу Братушек беше от всички партии. Замяната й обаче може да наложи размествания, които да развалят трудно договорена политическа сделка за състава на Комисията, от което европейската десница и левица, които подкрепят Юнкер, не са заинтересовани.