Паника цари в Македония след съобщенията, че британец е починал от ебола в хотел в Скопие.

Да, итревого сред хората в Македония, потвърди пред Радио „Фокус“ македонският журналист Александър Дамовски, главен редактор на електронния портал МКД.МК По думите му хората са притеснени, заради липсата на достатъчно ясна информация, но като цяло обстановката е спокойна.

„Паниката все още е само в главите на хората, по скоро това е страх от неизвестността. По улиците е нормално. Има известен страх сред хората, още след като беше установен първият случай на заразяване в Испания, знаете, че се появи информация за случай и в Германия, а сега и в Македония“, каза още Александър Дамовски. Той допълни, че за сега здравното министерство на Македония няма да предприема по-различни от обичайните мерки за превенция на вируса.

По думите му приятелят на починалия пациент, който също е хоспитализиран, е настанен в изолирано помещение в болницата в Скопие и състоянието му се следи от лекарите непрекъснато, но също няма категорични доказателства, че той е заразен именно с ебола.

„Пациентът се намира в клиниката под лекарско наблюдение. Знае се, че е пристигнал на 2 октомври т. е. тук е 7 дни. Другото, което знаем, е, че неговият приятел не е посещавал страни, където има епидемия от ебола. Възможно е починалият британец да е страдал от друго заболяване“, коментира още Дамовски. Той допълни, че двамата чужденци са пристигнали директно от Великобритания като това не е първото им идване в Македония. 

Хотелът в Скопие, в който е бил настанен починалият със съмнения за ебола британски турист, е блокиран, допълва Дамовски. На всички гости е забранено да напускат сградата. В нея има епидемиолози, които провеждат анкета с настанените гости.

„Официално Министерството на здравеопазването съобщава, че предприема всички мерки както в случай на ебола – защита на хотела, клиниката, в която е бил настанен починалият, защита на всички, които са били в някакъв по-директен контакт с починалия британец. Засега няма информация за извънредни мерки“, каза Дамовски. Официалните власти съобщават, че засега се работи само върху съмнения за ебола, допълни той. Британската група в хотела е от 20 граждани. До 48 часа ще излязат първите резултати за причината за смъртта на туриста, каза още Дамовски.

Министерството на здравеопазването на Македония свика извънредна пресконференция поради информациите, че британски гражданин е починал в клиника в Скопие със симптоми на ебола. В опит да успокои обществеността Йованка Костовска от здравното министерство заяви, че независимо от тежкото заболяване, не е ясно дали починалият е боледувал от ебола. По думите й починалият доста често е употребявал алкохол в големи количества, което може да предизвика друго заболяване, със симптоми подобни на ебола. Костовска още е уточнила, че всички информации за пациента се проверяват. 

Междувременно министерството на здравеопазването на Сърбия съобщи, че 708 души са под наблюдение, заради съмнения от ебола. 
Наблюдавайки движението на епидемиоложката ситуация с еболата в света и спазвайки препоръките на Световната здравна организация, предприети са всички мерки за превенция от разпространяване на вируса ебола в Сърбия”, заявили от министерството.

В САЩ повече от 200 души персонал на нюйоркското летище "Ла Гуардия" отказаха да отидат на работа от страх от заразяване с ебола.