България трябва да се утвърждава като фактор за стабилността в Югоизточна Европа, заяви пред журналисти днес президентът Румен Радев преди да тръгне към срещата на върха на НАТО в Лондон-

"България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония", подчерта държавният глава.

Докато ние сме отлагали разговорите в тази посока, чакайки ескадрила нови самолети, Гърция е сключила споразумение за тази мисия, добави той.

"С днешните ни възможности можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране Граф Игнатиево", заяви бившият летец.

Радев каза още, че е обсъждал въпроса с гръцкия и македонския премиер и те са се уговорили на срещата на върха в НАТО началниците на отбраната на трите държави да се срещнат и да уговорят ние да се включим в мисията на ротационен принцип.

"Това не е само наш национален интерес, това е и най-вече и дълг към братска Македония, ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност", подчерта президентът.