Администрацията на Доналд Тръмп възнамерява да наложи мярка през 2020 г., която ще принуждава всички пътници, включително и сред американските граждани, да бъдат фотографирани, когато влизат и напускат САЩ, съобщи Ройтерс.

Регулацията вече си спечели влиятелни противници. Джей Стенли - старши политически анализатор към "Американския съюз за граждански свободи", писмено осъди идеята в изявление, публикувано на 2 декември.

"Пътниците, включително и американските граждани, не бива да бъдат задължавани да се подлагат на инвазивни биометрични сканирания само за да могат да упражняват конституционното си право на пътуване", подчерта той.

Администрацията на Тръмп настоява, че сканирането на лицата ще помогне за залавянето на престъпници и заподозрени в тероризъм, както и за борбата срещу употребата на фалшиви документи. 

Обикновено обществото разполага с от 30 до 60 дни да коментира предложените мерки на САЩ. Федералната агенция след това трябва да проучи регулацията и да отговори на въпросите. Този процес отнема много време при големите закони.

Службата „Митници и гранична охрана“ на САЩ вече проведе пилотни програми, които събират фотографии и отпечатъци от чуждестранни пътници.

Изследователският център "Пю" оцени през 2006 г., че 45 процента от имигрантите в Съединените щати без легален статут са влезли в страната с валидна виза, но не са напуснали, когато е изтекла.