Правителство на споделената отговорност, поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Днес партията даде първата си официална пресконференция след парламентарния вот на 5 октомври. Макар да бе заявил, че ще прави правителство на малцинството, днес Борисов поиска стабилно мнозинство в парламента, но без да каже колко над минималните за мнозинство 121 депутати има предвид. Поиска и това мнозинство да е скрепено с коалиционно споразумение. На негова база щели да се разпределят и министерските кресла.

"Българският народ иска да видим дали съединението прави силата. Дали можем. Ако се състави правителство, да има споделена отговорност. Подкрепа без участие в правителството, за мен не е подкрепа. Обратното би означавало, че утре могат да се откажат от подкрепа. Без реално участие в един кабинет, а само парламентарна подкрепа, не бихме приели. Кои министри, кои хора..., ще бъдат сложени на масата след консултациите", посочи Борисов и допълни:

"Ако БСП си беше взела вота, който традиционно си печели, избирателната активност щеше да е по-голяма и нямаше да влязат толкова много малки партии. Надявам се на следващите избори да имат традиционно добрия си резултат, чувам, че са си взели поуки. Защото не е нормално най-голямата партия да има повече от нея и от третия. Математическият ни сбор с БСП е 123, което за съжаление не е стабилно мнозинство. Техният слаб резултат води до нестабилност. А България има нужда както от дясна партия, така и от силна лява партия".

"Видно е, че ГЕРБ е спечелила повече от сбора на втората и третата политическа сила. Така че над 1 милион души си затвърждават позицията, че при ГЕРБ е било най-добре. Стига с тези твърдения, че някой го било страх, че някой бил мачкан", каза още Борисов, визирайки говоренето по времето на кабинета "Орешарски", че бизнесът бил мачкан по времето на ГЕРБ, а управлението на БСП и ДПС освободило хората от страха.

По адрес на ДПС Борисов очерта черен сценарий, намеквайки, че Движението клати етническата стабилност у нас.

"Етническият конфликт е нещо, което много бързо може да пламне, особено при това ръководство сега в Турция. Винаги можем да имаме едно наум. Ако ДПС не си направи изводи, че с подобни действия създава проблем по отношение на етническата толерантност и вдига националистическия вот, никой няма да иска да управлява с тях. Трезво да оцени докъде може да навива пружината и дали това няма да възбуди реакции в българското общество, които могат да станат неконтролируеми", заяви лидерът на ГЕРБ.

"Няма нито една организация в ГЕРБ, която би подкрепила партньорство с ДПС. Какво ще прави ДПС, ще подкрепя ли, против ли ще е, е право на тази партия да реши. ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да прави правителство!", върна се на темата с преговорите за съставяне на кабинет Борисов.

Той хвърли и няколко камъка в градината на Реформаторкия блок. Поводът - условията, които от Блока поставят, за да се коалират с ГЕРБ.

"Така конструиран парламентът генерира нестабилност. Чисто математически излиза, че ако ГЕРБ не положи усилия, би било безотговорно. Мислихме го много. Единственото по-лошо от това да съставим някакво правителство е, то да е безпринципно. Трябва да се направят компромиси и от нас и от тях. Едно е да направиш компромис за 1 милион души, друго е за 200 000...", посочи лидерът на ГЕРБ, визирайки голямата разлика в резултата на неговата партия и на Блока. И допълни:

"Това е абсолютно задкулисие, което ни предлага Радан Кънев (лидерът на ДСБ, б.р.). Иван Костов стои зад него и им казва какво да правят. Не си говоря умишлено с тях. Г-н Кънев ми звъня онзи ден, не му вдигнах, не от неуважние, не от бабаитлък, а за да няма никакво съмнение, че ГЕРБ им влияе. Те си го правят помежду си. Това ми предлага Радан - да стана водач на задкулисието. С него да си стоим в парламента, а министрите да тичат да им казваме какво да правят".

"Ето, президентът да им даде третия мандат, да си го вземат, да направят правителство. Аз ще ги подкрепям в парламента. Считам, че са по-добри от другите. Отчайва ме това, че слабите резултати на другите политически партии и вътрешнопартийните им проблеми, се опитват да минат през ГЕРБ. Изкарайте 1 милион, направете си правителство", продължи по адрес на реформаторите Борисов.

Едно от исканията на реформаторите е Борисов  да не е отново премиер, а Цветанов - вътрешен министър. В публичното пространство се спрягат имената на други изявени фигури от ГЕРБ, които могат да оглавят кабинета като Томислав Дончев, бургаският кмет Димитър Николов, столичният - Йорданка Фандъкова и др. 

По този повод Борисов заяви:

"Какво общо има моята кариера със стабилността на държавата?! Моята персона се поставя като крайъгълен камък! Аз не съм виновен, че съм ги победил толкова много и подред?! Ако втората партия имаше сходен на нашия резултат, добър, въобще нямаше да поставяме под въпрос с кого ще се коалираме. В Германия никой не е поставял Меркел под въпрос - кой ще е канцлер".

"Когато ме сменят и изберат друг на конгреса, той ще взима решения", каза в заключение.

По повод Цветан Цветанов пък бе категоричен: "Цветанов няма да бъде вътрешен министър, това съм го казал многократно!" Допълни обаче, че Цецка Цачева ще бъде номинацията на ГЕРБ за парламентарен шеф, какъвто беше в мандата на партията.
 
Цецка Цачева, Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова са получили пълен мандат да преговарят в първия етап с останалите партии, каза още лидерът на ГЕРБ.
 
"Ние не разглеждаме лидерите, а хората, които стоят зад тях, така че те трите нямат право да не слушат и нямат право да откажат среща. Те са толерантни, възпитани и са най-умерените в Изпълнителната комисия. Имат пълните права да взимат решения на място, включително да вземат решене, че преговори с конкретна партия на втори кръг няма да се провежда", обясни Борисов защо се е спрял на трите дами да преговарят.

 

Досега от ГЕРБ не казваха какви конкретни теми ще поставят на масата на преговорите. Днес Борисов все пак изброи най-важните.

"Ще се сменя ли управителят на БНБ, как ще се реши казусът КТБ, как ще се напише бюджет 2015 - по тези неща трябва да се чуе кой какво предлага и ако не се разберем - отиваме на нови избори. Не разбирам защо 3-4 месеца БНБ не нае най-големите консултанти в света и да дойдат да оздравят КТБ, да дадат едно решение? В Португалия общо шест консултанти и банки са дали възможни решения и за месец са намерили. БНБ е самостоятелна и законът я пази", посочи той.   

Коментира и стратегията ни за отбрана до 2020 г., приета от служебния кабинет, срещу която Русия, в лицето на вицепремиера Дмитрий Рогозин, се обяви. И по-точно в частта й с намерението да закупим нови изтребители. Но не руски, а американски втора ръка:
 
"Да не забравят, че са служебни министри. Даже не би трябвало да се наричат министри. Те са назначени чиновници от президента", бе рязък Борисов, обяснявайки, че не е работа на служебното правителство да взима такива важни решения. Лично той бил против самолети втора употреба. 
Всъщност позицията на лидера на ГЕРБ по тази тема влиза в противоречие с действия на Борисов докато бе премиер. Тогава неофициално излезе информация, че правителството се готви да купи стари изтребители F-16 от Португалия. Те всъщност се явяваха трета ръка, защото преди португалските ВВС бяха ползвани и от американските въздушни асове.