Пхенян изстреля снаряди срещу Южна Корея, които са паднали близо до границата, предаде Ройтерс. Сеул е отговорил на провокацията.

Цялата буря в чаша вода се разиграва на връх рожденния ден на управляващата Трудова партия в Северна Корея. На такива бележити дати диктаторът винаги пуска по някоя и друга бомба или праща ракета в морето. За да го чуе светът, иначе никой не се интересува от съществуването на тази държава. Но този път не снарядите, а липсата на Ким Чен Ун на празненството в прослава на партията привлече вниманието на наблюдателите по света. 

Подобно отсъствие е равносилно на смърт. В Северна Корея отричат вождът да е умрял - такива подозрения вече месец се коментират, нито бил свален с преврат. Близки до ръководителя твърдят, че причината е много по-прозаична. Бил си навехнал глезена и си усукал коляното. При това травмите били най-вече, защото Ким е доста дебел. Той не се е появявал публично от 3 септември т.г.

Поне 100 дни той не трябвало да ходи. Възможно е и да е така. Но когато партията празнува, ако трябва ще те възкресят и ще те турят на трибуната, камо ли заради някакъв глезен да не се появиш и да махаш на маршируващия народ. Навремето съветският лидер Леонид Брежнев го изкараха болен на мавзолея на Ленин на 7 ноември и три дни по-късно почина. Но беше на парада.

Така че липсата на диктатора говори много за нестабилност и вътрешни дрягзи в най-висшето ръководство в Пхенян. Даже Ун го нямало и на първите страници по вестниците днес. Усмихнати от тях греели дядо му и баща му - все Ким. 

Последната непотвърдена информация е, че Северна Корея вече се управлява от по-малката сестра на вожда Ким Йо Чен, предаде Си Ен Ен. Тя била заместник-началник на Трудовата партия и през последната година ставала все по-дейна, отбелязват западни наблюдатели в Пхенян. Малката Ким, както и батко й Ким, е учила в Швейцария. Родена е през 1987 или 1988. Точната дата е държавна тайна. Веднага след като се върнала у дома била назначена на правителствена служба.

Първо ходела по градовете и предприятията на проверка преди там да има посещение на вожда Ким Чен Ир. Имала и задължения в апарата. При брат й Ким Чен Ун продължила да се изкачва в йерархията. Сега се смята, че е нещо като началник на кабинета на батко си. Тя има доспъп и до данните и докладите на разузнаването. Възможно е големият Ким да е поверил кормилото на държавата на сестра си - Ким IV, докато стъпи на крака, защото единствено на нея има доверие. 

Очевидно при затворена и откъсната от света държава като Северна Корея ще трябва да се изчака, за да се види коя от версиите за отсъствието на Ким Чен Ун е вярна. Но и да се върне на власт пак няма да се разбере истинската причина за липсата му дори от празника на Трудовата партия.