Лидерът "България без цензура" Николай Бареков не е обидил председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, наричайки го "тъп". Изказването на "новия политик" бе направено на 19 октомври миналата година в ефира на Нова тв, но в това време Борисов е бил в самолета и не го е чул лично. Следователно - не би трябвало да се е засегнал.

Това реши Софийския районен съд (СРС), съобщи Нова тв.

Магистратското постановление се основава на това, че няма доказателства лидерът на ГЕРБ да е гледал въпросното предаване в момента на излъчването му, нито пък после на запис, а казаното от Бареков му било преразказано. 

Конкретно става въпрос за изказване на на Бареков в предаването "Дикоff по адрес на доскорошния му приятел, сега опонент: 

"Ми, той е тъп. Той по принцип е тъп".

"Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят не е чул лично подсъдимият да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата, тъй като е бил самолет на път за България. Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление", посочват от СРС.

Решението е окончателно. Борисов ще трябва да поеме разноските по делото, възлизащи на 355 лева. 

Искът на лидера на ГЕРБ бе за 10 000 лева. Делото бе отлагано три пъти заради неявяване на Бареков, но в края на март съдът му даде ход. 

Съпътстваха го и комични моменти. На едно от последните заседания защитата поиска от лидера на ГЕРБ да направи уточнение в жалбата си как е разбрал думата "тъп", тъй като според тълковния речник тя може да означава и "умствено изостанал", но и "нисък по тембър". Съдът не прие.