Уважаеми читатели на Клуб Z, и на нас ни омръзна до болка да пишем дописки, пълни с думите "НФЦ", "Чолаков", "нарушения", "конфликт на интереси". Но не можем да спрем, нито да се откажем с мотива "На всички им писна". Няма да е честно - нито спрямо Росица Караджова, нито спрямо елементарната справедливост.

На фона на всекидневните събития в сбърканата държава, обвита от пипалата на задкулисния октопод, нямаме право да оставяме клетото българско т. нар. "кино" да продължава да затъва в безумното блато, в което го накиснаха българските т. нар. "кинаджии". Вярно, от години насам държавното задкулисие заделя за себе си милиарди, а играчите в киното - някакви си милиони. Но всички те са наши пари, извадени от нашия джоб. Освен това е някак тъпо Европа да ни дава едни евра, а ние да не ги виждаме даже с крайчеца на окото си, докато профучават към сметката на някой "преуспял бизнесмен". 

Затова и ще продължим да си копаем нашата нива и да настояваме за елементарната справедливост: че в тази държава парите - за пътища, строителство, стадиони, спортни зали, водопроводи, евротрактори, лекарства, кино и театър - трябва да се разпределят честно, а не на принципа "аз на тебе - ти на мене". 

Дотук с емоциите, сега конкретно: колкото повече се завираме в кашите около Националния филмов център (НФЦ), толкова повече странни неща изникват. Ето и тази: в сайта на НФЦ се появи заповед на и. д. директора Георги Чолаков - за разпределянето на парите за кино през настоящата година. Заповедта няма дата (незнайно защо), но очевидно е издадена след 23 септември 2014 г., т. е. преди около две седмици. В нея има една любопитна подточка: 

"50 на сто от средствата са по бюджета на ИА “Национален филмов център” за 2014 година и 50 на сто от средствата - по бюджета за 2015 година." 

Това може и да не е административно нарушение, но е абсурд да разпределяш средства от бюджет за следваща година, който е неизвестна величина, и то без да си директор, а само временен заместител. На всичко отгоре първата сесия на НФЦ беше обявена за невалидна, а срещу заповеди на Чолаков продължават да се водят 3 съдебни дела - не само от Росица Караджова, а и от Камен Калев и Джеки Стоев. Т. е., парите за сесията - над 7 милиона лева - няма как Гражданинът Чолаков да ги брои за сигурни и да ги раздава.

Освен това, в същата заповед Чолаков е определил като лимит за една сесия за документални филми разпределянето на 650 000 лева. В същото време на последната документална сесия лично той е подписал заповеди за финансиране на проекти общо за над 1 милион лева

В общия размер на тази заповед не са включени и средствата от извънредната сесия за нискобюджетни филми на 29

Чолаков

септември, на която бяха раздадени още около 3 милиона лева на 8 проекта. В навечерието на конкурса за титулярен директор на НФЦ изпълняващият длъжността да раздава виртуални пари като за последно и да демонстрира загриженост към "кинаджиите" - не ви ли се струва странно? Да не използваме по-хулиганска дума, каквито знаем доста, повярвайте... (А един от проектите със заповед за финансиране е на неговата "бивша" фирма, но да не дълбаем пак с длетото тънко.) 

Показателно е и че срокът за завършване на процедурата за конкурса е 7 декември, което е две седмици след 24 ноември - датата на следващата сесия за игрално кино. На която Чолаков изглежда се кани да пусне за финансиране десетина (а може и повече) филма. После? Да се оправя следващият шеф на НФЦ, който практически няма да разполага с никакъв бюджет...  

Между другото: в конкурса за директор на последната права излязоха 4-има кандидати. Един от тях се казва... Сетихте ли се? Точно така: Георги Чолаков. След като в последния момент в условията за конкурса от Министерството на културата "изпуснаха" точката за владеене на западен език, г-н Чолаков вече отговаря на всички критерии. Че е в пенсионна възраст (на 67 години, да е жив и здрав), не е беда - възрастта не е порок. Но и да не бъде избран, той вече е оставил дълбокия си отпечатък за дълги години. Честито! 

Уважаеми читатели, сигурни сме, че ви вълнува какво става с Росица Караджова. Ето какво:

Росица

Както вече писахме, нейните документи за последната сесия бяха приети за кандидатстване по надлежния ред. Т. е. бяха признати за редовни (каквито са). Росица плати таксата си от 460 лв. и влезе в списъка за конкурса, публикуван в сайта на НФЦ на 29 септември. Четири дни по късно - на 2 октомври, списъкът в сайта бе сменен с нов, в който бе отбелязано, че нейният проект е отхвърлен от участие в тази сесия. Същия ден Караджова получи Заповед №121/01.10.2014 г., с която проектът ѝ е изхвърлен от кандидатстване, защото тя, като продуцент, обжалва... предишната сесия. 

Росица веднага влиза във връзка със зам.-министър Боил Банов, който ѝ обяснява, че адвокатите на министерството му казали: би следвало с такава заповед да бъдат елиминирани и други участващи сега, които също или са обжалвали преди, или са участвали на предишната сесия - такива са общо 11, но само този на Караджова е махнат. Юристите имали съмнения, че заповедта е издадена неправомерно и че е личностно отношение на Чолаков към Росица. Зам.-министърът обаче не намирал точка в закона, с която да обяви заповедта за невалидна. Нямал такива правомощия... 

Ако обаче Чолаков си е помислил, че го е измислил, много се е объркал. Явно още не знае с кого си има работа. Росица Караджова може да е лишена от слух, но за сметка на това е надарена с борбеност, чувство за справедливост и силна мотивация. Тя, заедно с адвоката си, моментално обжалваха и тази заповед, макар и само в едната ѝ точка. Процедурата е в съда...

Няма нужда от повече подробности. Второ съдебно дело. Парите за кино продължават да са блокирани. "Кинаджиите" мълчат и чакат Росица да свърши мръсната работа. После с радост ще се обявят за дисиденти в ерата "Чолаков". Но дотогава той ще е оплезкал нещата до степен на непоправимост. Ще го ритнат даже тези от Националния съвет за кино (НСК), които мощно и безгласно крепят, защото им е от котилото и е удобен за манипулиране. Те сега си правят оглушки пред факта, че този им НСК е в абсолютно нарушение на европейските правила. Някой обаче ще им го припомни, бъдете сигурни.

Впрочем, уважаеми дами и господа от НСК, двама източници от точно вашите среди - НСК и МК, ни довериха, че сте успели да кандърдисате културния и сговорчив министър да не натиска за независими членове на комисията по избора на нов директор на НФЦ. Министърът да си прател един юрист, а вие сте щели да определите кои да са останалите членове. Хем щели да бъдат независими. От какво независими, бе, дами и господа от НСК?

А как лесно можеше да се оправи всичко, ако само всички се бяха навили да започнат да работят по честни правила и да сменят корумпираната система...

Това, последното, даже не знам - за киното ли го казах, или за държавата...