Петър Жеков, една от легендите на родния футбол, получи символична "Златна топка" за цялостен принос навръх 70-ия си рожден ден.

В компанията на Димитър Якимов и Димитър Пенев, който шеговито поднесе букет цветя на велекия голмайстор, Жеков получи поздравителен адрес от министър на спорта Евгения Раданова и почетна грамота за постиженията в своята кариера.

„Ако трябва да го опиша с две думи - на нас такъв футболист ни трябваше навремето в ЦСКА, заяви Якимов. - Тогава докарвахме топката до вратата, но нямаше кой да я вкара. Дар Божи беше, че ни го пратиха. Така сглобихме един здрав отбор, който впоследствие постигна много успехи.“

"Митата като малък бе от "Левски". После чак стана от ЦСКА", върна му "пас" Жеков, като темата бе коментирана и от самия Димитър Якимов: "Така е. Баща ми беше от "Левски" и ме водеше на техни мачове. После, като заиграх за ЦСКА и той стана от "армейците". Нямаше как".

"Голът, който никога няма да забравя, е срещу "Барселона", заяви Жеков. - Помня как ги бихме на един турнир, а след това те искаха реванш на "Камп Ноу". Получиха си го! Тогава вкарах гол, който помня и до днес. Якимов премина през трима играчи, видя ме, че нахлувам в наказателното поле, но топката тръгна да излиза в аут. Все пак той я стигна и ми я подаде много добре и аз като я ударих от въздуха и вратарят замръзна и само се опита да я боксира. В следващия момент се чудеше къде е топката, а тя така се бе оплела в мрежата и се бе скрила зад краката му. Целят стадион се смееше."

Той разказа как е учил Христо Стоичков, Емил Костадинов и Любослав Пенев и на какви методи ги е подлагал в тренировките, за да се превърнат в познатите стрелци.

Професионалната кариера на Жеков преминава в старозагорския "Берое" (1963-1967 г.) и ЦСКА. В юношеските си години той започва като вратар и защитник, но по-късно блесва талантът му на нападател. С екипа на армейците бившият национал е 5-кратен шампион на България и 4-кратен носител на Купата.

През 1969 г. бележи 36 гола в първенството, с което печели "Златната обувка" на Европа. В следващия сезон попаденията са 31 и му донасят "Сребърната", а през 1973-та взема и "Бронзовата" с 29 попадения. Преди броени дни обувките бяха върнати в музея на ЦСКА, след като преди години Жеков ги продаде.

Според Международната федерация по футболна статистика той попада в челната стотица на най-добрите голмайстори за всички времена, а със своите 253 гола е най-успешният роден реализатор.