Президентът Росен Плевнелиев няма да свика първото заседание на новоизбраното Народно събрание в рамките на следващата седмица. Има вероятност това да не стане и по-следващата седмица, научи Клуб Z. 

Дори и това отлагане е в рамките на законовия срок - държавният глава е длъжен да свика депутатите до един месец след избирането на парламента, т.е. най-късно до 5 ноември. 

Неофициално основната причина е, че все още няма яснота за бъдещото взаимодействие между осемте партии в парламента и не е договорено кои политически сили ще сформират мнозинство. Това е необходимо преди Народното събрание да може да избере своя председател. Друга причина, за да не се бърза със свикването на новия парламент, са битовите проблеми на избраните за първи път депутати, които не са от София.

Росен Плевнелиев обаче ще свика на консултации лидерите на парламентарните сили още следващата седмица. Това най-вероятно ще стане в сряда, защото в понеделник и вторник президентът ще бъде на официално посещение в Швейцария, а в четвъртък и петък ще участва в срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Азиатско-Европейския форум (АСЕМ), която ще се проведе в Милано, Италия.

Тези консултации са технически, а не за договаряне на управление. ГЕРБ вече поканиха останалите партии на консултации за сформиране на мнозинство и правителство. Първата среща е в понеделник с представителите на БСП.