Пленумът на БСП все пак реши да излъчи контактна група, която да води преговорите с ГЕРБ. В нея ще влизат зам.-шефът на партията Яняки Стоилов, Захари Георгиев и Атанас Мерджанов. Това съобщи самият говорител на червените Мерджанов.

Мандатът на тази група ще се основава на предизборната кампания и платформа на БСП, която се "заключава и се ограничава в тези 12 червени линии, които са отправна точка в защитата на нашите социални и икономически искания за нашите избиратели”, обясни Мерджанов.

За пореден път той изтъкна, че вотът на избирателите е достатъчно красноречив и поставя партията в опозиция. Говорителят обаче заяви, че едно Народно събрание няма как да бъде стабилно без мнозинство и опозиция.

„Това обаче не означава, че ние няма да участваме с конкретни разумни становища, експертни мнения по редица важни за страната въпроси, но преди всичко за нас е важно да чуем мнението и визията на представителите на ГЕРБ”, каза Мерджанов. - Готови сме също така да обсъждаме тези най-важни за страната въпроси и сме проявили готовност да се включим в тяхното обсъждане, а защо не и решаване”.

Мерджанов заяви, че ще има промени в Изпълнителното бюро на БСП и те ще бъдат предложени от лидера Михаил Миков в близко време. Те щели да бъдат съчетани с избирането на ръководството на парламентарната група с идеята да няма дублиране. Самият пленум преминавал в доста самокритичен тон. Поставени били много въпроси, включително за оставка на председателя на партията.