Здравният министър Мирослав Ненков даде своята прогноза за случая с англичанин в Македония, за когото има съмнения, че е болен от ебола. 

"Завъртяха се някакви случаи, които ще се окажат, че не са ебола", каза той пред Нова тв. Той не отговори на въпроса дали има някакъв нов план, дали се вземат мерки. 

"Епидемиолозите са сериозни хора. Във ВМА и в инфекциозна болница има такива костюми, които ггледаме по телевизията. Много е важно как говорим за този въпрос. Може да е ебола, може да не е. Ако се наложи да изолираме доста хора, ще има къде да ги настаним", успокои Ненков без да влиза в конкретика.

 Хотелът затворен повече от 36 часа, всички вътре са под полицейска охрана. Днес по обяд трябва да станат ясни резултатите от изследванията на англичанина и дали наистина е болен от ебола. Хотелът, в който е бил отседнал 58-годишният мъж е поставен под карантина за 36 часа, всички, които са били вътре са в изолация.

Според Ненков в случаи на съмнение за ебола най-важна била личната дисциплина - да се изчака необходимият период.

"Това е национален проблем, не е конкретен проблем на един доктор в една болница", така здравният министър коментира въпроса, че в много лечебни заведение лекарите разполагат единствено с обикновени ръкавици. Нямало нужда да се принуждават болниците да купуват скъпи екипи, смята Ненков.

"Не може аз или д-р Кунчев (националният епидемиолог - б.р.) да седим и да чакаме да дойде някой с ебола на летището", каза още той.

Термокамерите на летището реагират при висока температура - при всяка вирусна инфекция. "Въпросът е за дисциплината, ако аз имам вирусна инфекция, няма да имам проблем да изчакам необходимото време, да се направят изследвания, да дойдат резултатите", твърди здравният министър.

Ако термокамерата реагира, взема се кръв, изследва се и се чакат резултатите, обясни процедурата Ненков.

"50 на 50 – или е, или не е", така отговори той на въпрос дали може да търсим някакви конспиративни теории за умишлено създаване на еболата. След което обясни, че се е пошегувал и че епидемичните взривове си имат логика.

След седмица-две според Ненков трябва да има резултатите от директното договаряне на ваксините. През седмицата той обяви, че няма да има обществена поръчка. "Фирмата обжалва. За да не забави, аз правя тази стъпка, която сигурно ще доведе до дело срещу мен. С това прескачане спестяваме месеци", обясни здравният министър. Той напомни за случая с предшественика си от кабинета "Борисов" Божидар Нанев, който заради подобна ситуация няколко години обикаляше по съдилищата, докато не беше признат за невинен.