Британското правителство ще добави нова клауза към законопроекта за Брекзит, за да изключи всяко удължаване на преходния период след края на следващата година, съобщи министър-пресадетелят Борис Джонсън, цитиран от Би Би Си.

Преходният период след Брекзит, който трябва да приключи през декември 2020 г., понастоящем може да бъде удължен по взаимно съгласие между Обединеного кралство и ЕС  до две години. През него страните ще договарят бъдещите отношения, докато кралството спазва европейското законодателство.

Но изменен законопроект за Брекзит, коейо ще бъде гласуван тази седмица, би изключва Лондон да иска каквото и да е удължаване на преходния период.

Според критиците това повишава риска Обединеното кралство да напусне ЕС без търговска сделка.

Но министърът от кабинета Майкъл Гоув настоя, че Великобритания и ЕС "са се ангажирали да гарантират, че ще имаме споразумение" до края на 2020 г.

Той също така обеща, че Парламентът ще може да разгледа подробно законопроекта за споразумение за оттегляне.

Според АФП Джонсън продължава тактиката на натиск спрямо ЕС, която му позволи да предоговори сделката за Брекзит в частта ѝ за Ирландия в края на миналата година.

Със заплахата да изведе страната си без сделка от ЕС, от което биха пострадали и двете страни, той успя да договори взаимно приемлив компромис.

Евентуалната липса на търговска сделка до края на следващата година отваря възможност за Джонсън да превърне страната си в "Сингапур на Темза", т.е. в данъчен и инвестиционен рай, нелоялно конкуриращ европейските икономики по отношение на чуждестранните инвеститори.

ЕС обаче има достатъчно инструменти за търговска защита, а и такава стратегия би влошило значително шансовете Лондон за търговско споразумение за в бъдеще.

Повечето експерти днес са скептични, че в месеците след 31 януари догодина (датата на Брекзит) ще стигнат ЕС и Обединеното кралство да подпишат споразумение за свободна търговия и то да мине през необходимите ратификации.

ЕС и Канада договаряха своето споразумение за свободна търговия седем години.

Европейската реакция

Планът на Джонсън съживява опасността връзките на страната с Европейския съюз да бъдат прекъснати разрушително, каза днес главната европейска функционерка по търговската политика, цитирана от агенция Блумбърг.

Сабине Вейан, генерален директор по търговията в Европейската комисия, предупреди, че намерението на Джонсън да предотврати всяко удължаване на преходния период за Брекзит след 2020 г. ще изисква съответно планиране от страна на ЕС.

„Трябва да сме подготвени за това",  каза тя в Брюксел. "А това означава, че при преговорите трябва да разгледаме онези въпроси, при които неуспехът да се постигне споразумение до края на 2020 г. би довел до нова извънредна ситуация".