"Копаят се траншеи, разнасят се тръби."

Така министърът на енергетика Теменужка Петкова, която днес беше в парламента, за да отговори на въпроси на опозицията относно нивото на реализация на проекта "Турски поток", който българските власти наричат "Балкански", обрисува строителните дейности.

От думите на Петкова стана ясно, че първият етап на газопровода е вече приключил, а в момента се работи по следващото трасе от 150 км. Припомняме, че първите километри бяха тържествено открити с личното присъствие на премиера Бойко Борисов. Общата дължина на трасето през България е приблизително 474 км, които минават през землищата на 11 области.

"Съгласно сключеният договор в срок до 250 календарни дни ще бъде изграден участък от 208 км. до българо-сръбската граница. За целия участък вече са издадени разрешенията за строеж от страна на МРРБ, които вече са влезли в сила. В оставащите 615 дни ще бъде изградена и останалата част от трасето", обясни днес петкова, цитирана от "Фокус". 

Според актуализираната енергийна стратегия срокът за изграждане на тръбата бе 1 януари 2020 г. По-късно обаче стана ясно, че ще има забавяне, което тогава беше обяснено от министъра с обективно забавяне заради обжалвания по обществената поръчка за избор на изпълнител от страна на двата консорциума, които участваха в търга. 

Причината - до обжалвания се стигна, защото държавната компания "Булгартрансгаз", след като веднъж бе избрала за изпълнител на проекта "Аркад", реши да смени решението си и да предпочете консорциума с руско участие. Именно заради това се стигна до обжалване от саудитците. КЗК и съдът обаче отказаха на "Булгартрансгаз" да подпише договор с втория в класирането. Последва обжалване от този консорциум, който бе специално създаден за обществената поръчка. "Руският" участник в него - свързан с руската "Тръбопроводна металургична компания" (ТМК) - обаче се отказа от жалбата.

Днес Петкова беше категорична, че нарочно забавяне на проекта от българска страна, каквото мнение изрази преди време президента на Русия Владимир Путин, нямало. Нещо повече - министърът влезе в допълнителни обяснения къде какво се прави. 

"Строителството на газопровод се разбира не само да се вземат и да се сложат тръби, преди това трябва да се извършат поредица от дейности. Копаят се траншеи, копае се хумусен слой, разнасят се тръби", разказа Петкова. 

По думите й 200 км от тръбите вече са тук, в България, складирани са и в момента се разнасят. 

Накрая на словото си Петкова засегна и посещението на американски енергийни експерти в България.

"Много добре мина, те бяха много впечатлени от нивото, на което се намира българската ядрена енергетика. Бяха впечатлени и от мащабите на ТЕЦ "Марица изток" 2", отбеляза тя.