Бюджет на стойност 1,703 милиарда лева за София през следващата година представи днес кметицата Йорданка Фандъкова днес. Като основни приоритети тя подчерта развитието на кварталите, метрото, градския транспорт и екологията.

"Бюджетът не е само разходи, трябва да харчим толкова, колкото градът изкарва и колкото софиянци могат да си позволят. Предвиждаме 778 млн. лв. собствени приходи, или с 52,7 млн. лв. повече от 2019 г. Планираме с 46 млн. лв. повече приходи от местни данъци и такси", обясни тя.

Голяма част от тези нови приходи ще са от увеличението на данъка върху колите и този върху покупката на имущество, които Фандъкова предложи миналия месец.

Друга основна цел на местната власт ще са ремонтите на улици, тротоари, паркове. Догодина  се предвижда да се направи и разширение на бул. "Филип Кутев", да се направи нов участък на бул. "Тодор Каблешков", пробив на бул. "Петър Дертлиев", нов участък от Източната тангента до Северната.

Ще се завърши и третият етап оп ремонта на бул. "България". Догодина трябва да започне и ремонтът на трамвайната линия от Съдебната палата до Княжево.

37,6 млн. лв. се предвиждат за екология, ремонт на парковете и рекултивация на депа. Ще се довършват започнатите вече ремонти на Западен парк, Северен парк, парк "Дружба" и "Заимов".

Предвижда се  и по-удобен градски транспорт в кварталите. 172,7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в транспортната инфраструктура, като ще се купят 38 нови трамвая, 30 тролея и 82 електробуса.

213 млн. лв. са предвидени за метрото, като догодина, вероятно през април, се очаква да бъде пусната първата отсечка на третата линия.

За новите детски градини и ремонт на старите са предвидени 61,4 млн. лв. С тях ще се строят 9 градини, 6 училищни сгради и 2 ясли. Общината е готова и с проекти за 40 млн. лв. за още 7 нови детски градини и 4 училищни сгради и ще търси за това средства от държавата (която задели 70 млн. лв. за детски градини и ясли в централния бюджет).

"7 млн. лв. се предвиждат за култура - реставрацията на банята в "Банкя", която ще бъде довършена през 2020 г., и начало на възстановяване на баните в "Овча купел" и "Горна баня". 300 000 лв. ще се осигурят за програма "Културно наследство". Средства ще бъдат отделени и за ремонт на Малък градски театър "Зад канала" и строителство на Център за съвременно изкуство "Топлоцентралата".

"София има милиарден бюджет, но той не е даденост. Над 650 млн. лв. от него отиват за издръжка на дейностите в здравеопазването, културата, социалните институции и общинската полиция", отбеляза Фандъкова.

Особено внимание ще се обърне на заплатите на учителите, медицинските сестри и други работници в общинските структури - те ще се вдигнат с "поне 10%".

15 млн. лв. са предвидени за отчуждение на имоти, а 2 млн. лв. - за дигитализация на общината.

Фандъкова обеща и за всеки лев пари на софиянци да се осигури 1 лв. от еврофондове. За момента бюджетът е с около 47 млн. лв. по-малък спрямо този за 2019 г., но това вероятно ще се промени. Очаква се гласуването му да стане от Столичния общински съвет през февруари.

Според опозицията в лицето на БСП предложенията на Фандъкова са "копи-пейст" от миналогодишния. Зам.-председателката на СОС от левицата Милка Христова определи като "амбициозна" инвестиционната програма за следващата година.