Признатото от ООН либийско правителство се съгласи да активира споразумение за военно сътрудничество с Турция, приближавайки възможното изпращане на турски войски, които да помогнат за отбраната на столицата Триполи, от офанзивата на сили, подкрепяни от Обединените арабски емирства и Русия, съобщи "Гардиън".

Съобщението на правителството на националното съгласие (ПНС) последва рещи на високо ниво между военни, предназначени да оценят непосредствената заплаха за Триполи, която представляват силите под командването на военачалника Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия.

Турция и Либия подписаха военен меморандум за разбирателство на 27 ноември, който вече е представен за одобрение на турския парламент. Той предвижда турските войски да бъдат изпратени в Либия по искане на ПНС.

Кратката декларация на ПНС, активираща меморандума, се разглежда като еквивалентна на искане. Малко вероятно е обаче Турция да изпрати войски в близко бъдеще, тъй като размерът им трябва да бъде одобрена от турския парламент. Премиерът на ПНС Файез ал Сарадж се срещна през уикенда с представители турските дипломация и военни в Доха, Катар, за да обсъди либийската криза.

Емрула Ислер, пратеник на Турция в Либия, заяви, че към момента не е предвидено изпращане на сухопътни войски и че турският парламент ще вземе първоначалното си решение в събота.

"Ако законното правителство на Либия поиска помощ за военна подготовка или за формиране на военни институции след одобряването на меморандума за разбирателство в събота, те ще бъдат разположени като в Сомалия или Катар", каза Ишлер. "Развяването на турски флаг там ще даде необходимото послание на другата страна."