Протестиращи имаха сблъсъци с полиция в Перник заради желанието си да блокират пътя заради водната криза, предаде бТВ. За втори ден перничани излязоха на протест и поискаха наказания за виновниците.

Засега няма по-сериозни инциденти. Присъствието на униформени е засилено.

Протестиращи блокираха кръговото движение на пернишкия квартал „Изток“. Това е главният път, който води към АМ „Струма“. По този начин полицаите предотвратиха затварянето на самата магистрала, предаде БГНЕС.

За кратко протестиращите влязоха във физически сблъсъци със силите на реда. Целият квартал „Изток“ е блокиран от жандармерия.

Перник официално е в бедствено положение от днес заради безводието. Мярката ще е в сила 7 дни, но ако не се намери бързо нов източник на вода, може да бъде удължена.

Днес само за половин час кризисният щаб в Перник взе решение за обявяването на бедствено положение. Това решение развързва ръцете на държавата да се намеси. 

  

Техника, работници и специалисти под ръководството на Министерството на икономиката още от вчера са на терен, за да търсят нов водоизточник както и да сондират залежите на подпочвени води в неизследвана част от т. нар. Карстов район, който включва и язовир "Студена". 

„Изграждане на съоръжение, което да хване горната част на река Струма и да премине през т. нар Гобилища и да бъде насочена към яз. „Студена”, обясни  Станислав Владимиров, кмет на Перник. 

"Това, което искаме да съобщим от днес, е, че държавата и общината сме заедно, няма никакви разминавания. Уверявам всички граждани и кмета включително, че ще работим денонощно, ако трябва и по празниците, но трябва да намерим необходим дебит, който да запазим нормалните функции на града поне до април месец”, каза Емил Караниколов, министър на икономиката. 

Докато властите издирват и последната капка вода, по автомивките в Перник със сигурност има и то в изобилие. Факт, който позволява на перничани или на гостите на града невъзмутимо да мият колите си.

Автомивките в града работят на пълни обороти, защото използват само подпочвени води, които се изпомпват със сонди. За Бъдни вечер, Коледа и Нова година има уверения от страна на ВиК - Перник, че режимът на водата ще бъде по-лек.