Безумието едва ли се отнася само до коледната консуматорска култура, но страстите за придобиване и консумиране по повод Рождество са особено отблъскващи, защото те предотвратяват възможността за милиони хора да преживеят този празник като истинско духовно събитие. Преди години се бях отвратил от коледна реклама в Прага, висяща пред голям универсален магазин: "Ако малкият Иисус беше тук, той със сигурност би пазарувал при нас".

Превръщането на основни духовни събития в празници на настървеното потребление превръща съвсем остатъчната ни духовност в този свръх материален свят в съвсем закърняла добавка към неспирното надбягване с пазарното предлагане на нови и нови "чудеса". "Черните петъци", освен всичко друго са и свидетелство за пълното варваризиране на нравите сред яростно нахлуващите в моловете тълпи.

Ние сме вече част от консуматорската култура, макар и все още в периферията на истински заможния свят. Ние все още се радваме на факта, че не само по Коледа, но и през цялата година на щандовете има изобилие от банани. Ние все още не сме пропътували туристическите дестинации, за които сме мечтали цял живот. За нас все още е много важно да забогатяваме - дори и това да се случва бавно и неравномерно.

Затова за нас са доста чужди и дори дразнещи феномените, идващи от истински заможния свят като Грета Тунберг, мощните зелени движения, налудните - по общото ни мнение - претенции да спрем да ядем месо, да летим със самолет, да затворим печеливши електроцентрали на въглища и т.н. Но консумеристката вакханалия, която създаде общества, в които консумирането е основен дълг, удоволствие, престиж и смисъл на живота за средния гражданин напълно логично поражда радикални алтернативи, които макар и звучащи налудно са по същество предупреждение, че човекът и светът вървят в погрешна посока, изоставяйки дълбоките основания и смисъл на човешкото съществуване.

Аз не вярвам в климатична катастрофа, но вярвам, че ако човек не се обърне към самия себе си, към природата си, към Божията искра, днес едва мъждукаща в похода на масовото потребление, той окончателно ще изгуби себе си сред рафтовете с примамливо блещукащи, но ненужни предмети, услуги и псевдолуксове.

Нямам никакъв вкус към аскетизма, но смятам, че истинските наслади на белия свят се добиват по други начини - не чрез "черния петък". Давам си сметка, че консумеризмът е не просто култура - той е основата на настоящата икономическа система, чрез която се натрупва богатство, и чрез която се упражнява огромна власт. Нашето предизвикателство е да съчетаем материалното удовлетворение със съзнанието за принадлежност към една духовна реалност, благодарение на която живеем. Желая ви много Светлина за Рождество Христово!

Тексът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията