"В комунистическа България имаше една-единствена система, която се опитваше организирано да се противопостави на комунистическия режим. Това бе нелегална организация, която създаде д-р Ахмед Доган!"

Това заяви днес председателят на Движението за права и свободи по време на възпоменателен митинг в село Могиляне за жертвите на "Възродителния процес". Тази година се навършват 35 години от трагичните събития. 

На организирания митинг се събраха стотици хора, които чуха думите на Карадайъ и на другите оратори от Движението. Те говориха пред паметника "Тюркян Чешма". Тя е изградена в чест на загиналите на 26 декември 1984 г. - 17-месечната Тюркян, 45-годишната Айше Хасан и 43-годишният Муса Якуб.

"Тюркян и нашите герои направиха възможно днес от площадите да може да си честитим и Байряма и Коледата, защото по онова време джамията беше заключена, както и църквата.А  ключът се намираше при партийния секретар, не при ходжата или попа. Но промяната не стана лесно”, каза председателят на ДПС.

Карадайъ заяви, че събитията от тези дни трябва да намерят място в учебниците по история

"Трябва да знаем фактите от нашата история такива, каквито са, за да се поучим от нашата история. Не да живеем в миналото, а да градим нашето бъдеще, бъдещето на нашите деца в нашата Родина, да има просперитет. Затова ни е нужна реалната история и фактология".

Председателят на ДПС обяви, че и днес имало политици, които се опитват да премълчават тази история, но те "са хора с гузна съвест". 

"Защото нашият път не свърши до събарянето на тоталитарния режим, ние направихме нещо повече. Онова обединение от 1989г., което свали тоталитарната власт, се разгърна и от 1990г. насам, вече 30 години се нарича Движение за права и свободи".

Карадайъ подчерта, че на този площад има все повече християни, а не само мюсюлмани. Така стана и с общините в България. ДПС разшири своята география и присъствие в местната власт, за което бих искал да ви благодаря и да ви поздравя, заключи лидерът.