В Путинова Русия бизнесмените са крепостни селяни.

Това заявява в интервю за в. "Файненшъл таймс" Сергей Пугачов - бивш приближен на Путин, а от две години насам издирван от правосъдието в родината си.

Вече няма недосегаеми в руските бизнес среди, предупреждава човекът, наричан някога "банкерът на Путин". Според Пугачов руската икономика се е превърнала във феодална система, в която бизнесмените са само номинални притежатели на активите си.

"Днес в Русия няма частна собственост. Има само крепостни селяни, принадлежащи на Путин", заявява Пугачов.

Коментарите му са много актуални на фона на конфискацията на собствеността на още един олигарх - Владимир Евтушенков, коментира "Файненшъл таймс". Миналия месец той бе арестуван, а съдът постанови да му бъдат отнети акциите на петролната компания "Башнефт". Това събитие бе изтълкувано от анализатори като разклащане на правилата, регулиращи отношенията между Кремъл и олигарсите в постсъветската епоха.

Сергей Пугачов бе доверено лице на президента Борис Елцин, а известно време след това - на наследника му Владимир Путин. После обаче новият президент започна да връща под контрола на държавата собствеността на олигарсите.

Според Пугачов сега този процес е ускорен, тъй като напрежението, предизвикано от наложените от Запада санкции заради руската намеса в Украйна, се увеличава.

"Сега ги има Путин и помощниците му, които изпълняват неговите заповеди. И всички налични пари, които се правят от това, отиват в сметките на Путин. Страната се намира в състояние на война. И, следователно, големият бизнес не може да живее както преди. Той трябва да живее по правилата на войната", казва Пугачов.

Проблемите на олигарха започнаха през 2010 г., припомня "Файненшъл таймс". Тогава фалира неговата банка "Межпромбанк" - един от най-големите руски кредитори. През 2011 г. съд поиска да конфискува корабостроителния завод на Пугачов в опит да си върне парите от банката. Тогава богаташът отлетя за Лондон.

Миналата година московски съд издаде заповед за арест на Пугачов, като го обвини за фалита на "Межпромбанк". Олигархът отрича да е виновен за това и твърди, че фалитът е в резултат на натиск на Кремъл с цел да получи на минимална цена контролните пакети акции на принадлежащите на банката две от най-големи и най-модерни руски корабостроителници.

Пугачов е готов да представи доказателства за твърденията си пред британски съд.