Норвежката медийна корпорация NRK започна производството на сериал, в чиято основа са трагичните събития от 22 юли 2011 г., когато терористът Андерш Брайвик изби 77 свои сънародници в Осло и на остров Утьойа.

Според в. Aftenposten, над сериала вече работят известните норвежки режисьори - съпрузите Сара Юнсен и Пол Шлетауне.

"Този филм няма да е за Брайвик. Ние се опитваме да направим портрет на съвременна Норвегия", казва Шлетауне, който е и сценарист на сериала. Сериалът ще разказва най-вече за работата на полицията, лекарите и журналистите по време на и след убийствата, а също и за реакцията на обществото.

По думите на продуцента Ивар Кьон авторите нямат за цел да пресъздадат събитията с максимална достоверност. "Ще има много художествена измислица. Но се отнасяме към темата с пълна сериозност. Това е страшна трагедия за страната ни и тя до днес измъчва много норвежци", казва той.

Сред сценаристите е и бившият журналист от Aftenposten Киетил Естли. Миналата година той бе отличен от медийния концерн "Шибстед" за серията репортажи под заглавие "11 седмици, 11 думи". Всяка седмица, докато вървеше процесът срещу Брайвик, журналистът избираше по една дума, който според него най-добре характеризираше ставащото в съдебната зала. В резултат от това се получи следният списък: истина, разрушение, лъжа, болка, единение, живот, Андерс, страх, съмнения, несправедливост, облекчение. После репортажите бяха издадени в книга.

Проектът вече предизвика неедноедначни реакции в Норвегия. Тронд Хенри Блатман - председател на Националния съюз на роднините на жертвите от 22 юли и баща на един от загиналите младежи, се обяви против идеята: "В тези събития и без това има твърде много драма, за да снимат още и драматичен сериал", каза той.

Според Блатман по-добре би било да се направи документален филм за това "как всъщност действаха службите в критичната ситуация: някои работиха лошо, други изобщо не работиха".