Две дела за секстормоз срещу Майкъл Джексън бяха възобновени в апелативния съд на Калифорния, съобщава „Гардиън“. Ищците са Джеймс Сейфчък и Уейд Робсън, за чиито случаи разказва документалният филм „Напускайки Невърленд“. Предизвикал остър дебат между обвинителите и защитниците на певеца, в него Сейфчък и Робсън разказват как Джексън ги е тормозил сексуално, когато са били деца. На делата е даден нов ход 11 години след смъртта на изпълнителя.

Съдът първоначално не образува дело по обвиненията им, тъй като те не бяха отправени преди двамата да навършат 26 г., колкото е давността на подобни престъпления. Благодарение на нов закон, който влезе в сила от 1 януари 2020-а, давността бе вдигната до 40 г.

Радваме се, че апелативният съд признава силната защита, която Калифорния осигурява на децата и очакваме съдебното разрешение на тези случаи“, коментира Винс Финалди, адвокат на двамата обвинители.

Делата са насочени срещу двете компании на Майкъл Джексън – „MJJ Productions“ и „MJJ Ventures“. Хауърд Уайтцман, адвокат на двете компании, разкритикува решението на апелативния съд, отрече обвиненията като „фалшиви“ и заяви, че делата „абсурдно твърдят, че служителите на Майкъл по някакъв начин са отговорни за сексуален тормоз, който никога не се е случил“.

Преди години Сейфчък и Робсън опитват да заведат дело и срещу попечителския тръст на Джексън, но не успяват – отново заради изтекла давност. Тези дела не бяха възобновени след влизането в сила на новото изменение в закона. По думите на Финалди, по-важното е да се атакуват двете компании на певеца, тъй като „хората около него са улеснили и позволили тормоза“.

Площад Славейков