Драматична промяна в отношението към хомосексуалистите показа Ватикански документ, публикуван днес, в който пише, че хората с нетрадиционна ориентация могат „да предложат дарби и качества“ на християнското общество, и че католицизмът може да приеме гейовете и да признае позитивните аспекти на еднополовите двойки.

Документът, приготвен след седмица дискусия сред висшия католически клир, твърди, че Светата църква трябва да приеме предизвикателството да се намери „братско място“ за хомосексуалните, без да се подронват принципите на католическата църква за семейството и брака.

Макар че написаното не показва реална промяна в типичното за Църквата осъждане на хомосексуалните действия или гей браковете, той използва далеч по-толерантен и неосъдителен език, различен от този преди избора на папа Франциск през 2013 г. „Хомосексуалните имат дарби и качества, които да предложат на християнското общество, способни ли сме да приеме тези хора, гарантирайки им място в нашите общности? Те често искат да открият църква, която да им предложи гостоприемност“, до този извод стигат кардиналите и епископите.

Ватиканският експерт Джон Тавис, автор на бестселъра „Ватиканските дневници“, излязъл през 2013 г., обяви документът, известен на латински като Relatio (отношения), за „земетресение“ в отношението на католическата църква към гейовете.

„Документът ясно отразява желанието на папа Франциск да се приеме по-милосърден подход за брака и семейните въпроси“, казва Тавис.

Документът е част от събор на над 200 кардинали, архиепископи и епископи във Ватикана, свикан от папа Франциск на 5-ти този месец. Синодът трябва да обсъди отношението към големите предизвикателства на църквата по отношение на сексът, приемането на контрацептиви, хомосексуализмът и семейството като цяло. Дискусииите ще продължат до 19 октомври, след това цяла година ще се обсъждат от всички католически общности по света. После отново ще бъде свикан Синод и едва след това евентуално ще бъдат дадени новите формулировки и позицията на Римокатолическата църква.

Целта на Синода е да направи учението на католическата църква за семейния живот - брака, секса, контрацепцията, развода и хомосексуализма - актуално за съвременните семейства и по-лесно разбираемо за хората като цяло. 

Миналата година на въпрос за отношението му към хомосексуалните, папа Франциск отговори така: "Кой съм аз, че да ги съдя?"