Президентската библиотека "Клинтън" разсекрети 10 000 страници с документи за управлението на Бил Клинтън от 1993 г. до 2001 г., съобщи специализираното издание "Макклачи Ди Си".

Документите разкриват как Клинтън, първата дама Хилъри, която може да се кандидатира за президент през 2016 г., както и съветниците им, са действали при серията скандали, разтърсили Белия дом.

Става дума за афери като "Моника Люински", "Травългейт", "Уайтуотър", самоубийството на бившия съветник в Белия сом Винс Фостър, помилването в последната минута на измамника Марк Рич и други. Документите хвърлят светлина и върху кандидатурата и влизането в сената на Хилъри Клинтън.

Най-много, разбира се, са папките за скандала с Моника Люински, който едва не свали Клинтън от власт още в първия му мандат.

"И да не бях правил секс с Моника, тя щеше да каже на всички, че сме го правили", споделя Бил Клинтън пред свой съветник. Той първо излъга, но след това призна, че е правил секс - само орален, със стажантката в Белия дом.

Бил Клинтън дава показания през 1998 г. по аферата "Моника Люински" в присъствието на жена си Хилъри. По-късно се оказа, че президентът е излъгал.

По този скандал Бил и Хилъри постоянно търсели съвети как да действат и какво да правят. Но и съветниците им се опитвали да внушат на журналисти какви въпроси да задават на първата двойка. Така например човек от персонала на президента намекнал на репортер от обществената телевизия Пи Би Ес, че трябва да попита следното: "Как ще отговорите на хората, които се чудят как Моника Люински е била пусната в Белия дом цели 37 пъти от Вашата секретарка Бети Къри?"

Не е ясно дали този натиск е дал резултат, но в края на 1998 г. Кийт Олбърман - спортен журналист, преквалифицирал се във водещ по Ен Би Си, пратил на Клинтън писмо с извинение за ролята си в "неспирното отразяване" на случая. Той обещава да се върне възможно най-бързо към спортната журналистика. Така и направил.

А ето какъв бил отговорът на президента:

"Скъпи Кийт

Много ти благодаря за сърдечното послание. Трогнат съм от големия брой писма с окуражаване и подкрепа от приятели в цялата страна. Благодаря ти, че ми писа, и ти пращам най-добрите си пожелания.

Искрено твой

Президент на САЩ"

Преди друга среща с журналисти съветник на Клинтън "силно препоръчал" на държавния глава да не отговаря на специфични въпроси, свързани с аферата "Уайтуотър". Разследването бе още от 80-те г. Според него компанията "Уайтуотър дивелъпмънт", притежавана от семейство Клинтън и техни съдружници, завлякла след фалита си много клиенти. А президентът бе обвинен, че се опитал да скрие този факт от биографията си. Клинтън бе оправдан по този случай през 2002 г.

Месец след атентата в Оклахома през 1995 г. държавният глава искал да заяви в своя реч, че ще бъде по-открит по въпроса за "истинската същност на терористичните групи в страната". Тези думи обаче били по-късно извадени. При взривяването на федералната сграда "Алфред Мъра" на 19 април 1995 г. загинаха 168 души. Това бе най-тежкият терористичен акт в САЩ до 11 септември 2001 г.

Атентатът в Оклахома срина федералната сграда "Алфред Мъра".

Разсекретените документи показват също, че съветниците на Клинтън били бесни на бившия президент (1977-1981) Джими Картър, който също е демократ. Той поискал разследване на американските бомбардировки в Судан през 1998 г. в отговор на едновременните взривявания на посолствата на САЩ в Кения и Танзания.

Оказало се също така, че двама съветници на Клинтън били източници на информация на критични статии в медии за провалената идея за здравна реформа. Това били Дейвид Гъргън и Джордж Стефанопулос - говорител на Белия дом. Разкритията за тяхната намеса направила съветничката по въпросите на здравеопазването Айра Магазинър през 1995 г.

Това е седмата порция от документи, които президентската библиотека Клинтън в Литъл Рок, Арканзас, огласява публично от февруари насам. Те не подлежат на публичен достъп, защото съдържат информация за назначения на федерална служба и конфиденциални разговори между Бил Клинтън и негови съветници. Дори някои от разсекретените документи са цензурирани или редактирани, отбелязва "Макклачи Ди Си".