ЕААБ – Европейската агенция за авиационна безопасност, е препоръчала авиокомпаниите от страните членки на ЕС да прекратят пътническите си полети във въздушното пространство на Ирак.

Това съобщи днес говорителят на Еврокомисията по въпросите на транспорта Стефан де Кеерсмаакер.

Причина за мярката е несигурната обстановка в страната след ракетните атаки срещу базит на предвожданата от САЩ международна коалиция. Нападенията с ракети бяха извършени от Иран като отмъщение за убийството на ген. Касем Сколеймани миналата седмица.

Някои страни вече са предали съвета на авиокомпаниите, допълни Де Кеерсмаакер. Утре ще се състои извънредна среща на група от европейски авиационни експерти, която трябва да направи оценка на новите рискове, произтичащи от ескалацията на напрежението в региона.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разговарял по телефона с иранския президент Хасан Рохани и призова Ислямската република да не предприема необратими действия. Чишел се надява повече да няма опити за подклаждане на напрежението в Близкия изток, съобщиха от Съвета.

Рохани пък изразил готовност да продължи тясното сътрудничество с ЕС заради отговорната и стабилизираща според него роля на Съюза в региона.

Единствено благодарение на ЕС Иран не се е превърнал в световна ядрена сила. Това е едно от заключенията на днешното извънредно закрито заседание на Комисията по външни работи, споделиха специално за Клуб Z източници от Европарламента. След оттеглянето на САЩ от споразумението депутатите са решили да раблотят интензивно с Китай и Русия, които са също страни по него.