Украинският премиер Олексий Хончарук заяви днес, че си е подал оставка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това става, след като в социалната мрежа за видеосподеляне "Ютюб" (You Tube) бяха качени аудиозаписи, в които министър-председателят твърди, че Зеленски има примитивни представи за икономиката и мъгла в главата.

"За да разсея всякакви съмнения за нашето уважение и доверие към президента, написах молба за оставка и я предадох на Зеленски", написа Хончарук във Фейсбук. По-късно президентската канцелария потвърди информацията, посочва АФП.

Според Хончарук "събитията се разгръщат около качени в мрежата файлове, монтирани от фрагменти на записи от съвещания в правителството", чието съдържание изкуствено създава представата, че премеирът и неговият екип не уважават държавния глава, уточнява ТАСС.

Хончарук заяви, че става дума за мащабни атаки в медиите срещу него лично и срещу кабинета му. Депутати от партията на Зеленски "Слуга на народа" сезираха Службата за сигурност на Украйна с молба да разследва евентуалното подслушване на премиера, добавя "Лента".

Записите са качени в онлайн платформата на 15 и 16 януари, като се твърди, че те са направени на съвещания на Хончарук с финансовия министър на Украйна, управителя на националната банка и други висши служители.

Министър-председателят обяви пред Ройтерс, че оставката му няма да въздейства върху планираните реформи на страната и сътрудничеството с Международния валутен фонд. 

По-късно обаче Зеленски обяви, че отказва да приеме оставката на премиера. Държавният глава заяви, че иска да му даде втори шанс на този пост, предаде БТА.

"Реших да дам шанс на Вас и на Вашето правителство", каза Зеленски по време на среща с Хончарук. Кадри от срещата бяха качени в сайта на украинското президентство.

Според президента на Украйна сега не е време за трусове в политическата и икономическата ситуация в страната. Той обаче не изключи кадрови промени в правителството.