Най-късно до средата на декември вложителите с гарантрани депозити (до 196 000 лв.) ще получат достъп до парите си в Корпоративна търговска банка (КТБ) и Търговска банка "Виктория", предвижда проектодокумент, което правителството ще вземе на днешното си заседание. То е в отговор на откритата от Брюксел наказателна процедура срещу страната заради забавяне на решаването на проблема със затворените банки повече от 3 месеца.

В случай на преструктуриране, достъп ще се осигури директно до сметките на вложителите в съответната банка. Ако се пристъпи към отнемане на лиценз, изплащането на гарантираните влогове ще се извърши чрез определена за целта друга банка от средства на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) не по-късно от 20 работни дни от датата на отнемане на лиценза.

Очаква се достъпът до влоговете в ТБ "Виктория" да стане по-рано, ако се осигури достатъчно ликвидност от провеждащата се в момента процедура за продажба на нейните кредити на други банки.

През целия период на специалния надзор и към момента се провежда подготовка от страна на ФГВБ, в случай на необходимост да бъдат осигурени нужните средства за изплащане на гарантираните влогове, съобщи правителствената пресслужба.