Руската рубла продължава да пада стремглаво и постави нов исторически рекорд. Един долар вече се разменя за 41,10 рубли. Еврото също набира скорост спрямо руската валута и е 51,87 рубли за едно евро.

Сривът на рублата започна преди около два месеца. Първият удар бе нанесен от западните санкции срещу политиката на Москва в Украйна и анексирането на Крим. Допълнително силен натиск върху курса на руската валута оказва снижаването на цената на петрола. Фючърсните сделки за ноември в момента се сключват на 85,10 долара за барел от сорта Брент, а американският нефт в Ню Йорк се продава за 81,84 долара за барел. Това са стойности, които бяха през юни 2012 година, пише ТАСС. 

Саудитска Арабия, най-големият производител на петрол от страните членки на ОПЕК вече обяви, че не вижда никакви проблеми в ниската цена на течното злато и заяви, че няма намерение да намалява добива си за дълъг период от време.

Известно е, че руската икономика се крепи основно на износа на петрол и газ. И няма как ниската цена на нефта и обезценяването на рублата да не окажат негативно влияние върху развитието й. Дори скоро президентът Путин допусна, че може да се коригира бюджета и да се намалят някои раздути разходи.