Триметрова статуя на Едуард Сноудън се извиси в парка до Юниън скуер в Манхатън точно срещу паметника на Абрахам Линкълн, съобщи френският вестник "Фигаро". Авторът, младият скулптор Джим Дисичино, бил много горд от произведението си и заявил:

"Този човек направи може би най-доблестната постъпка на моето поколение."

Както е известно шпионинът Сноудън открадна милиони секретни документи от Агенцията за национална сигурност на САЩ и публикува голяма част от тях. Така стана известно, че Щатите масово подслушват и следят електронните пощи на милиарди хора по цял свят. Слушани са и телефоните на световни лидери като Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън и други. Скандалът бе потушен с обещание на президента Обама, че повече шпионските централи на САЩ няма да подслушват партньорите си. А самият Сноудън избяга в Русия и от юли миналата година се крие там.

След като забелязали стърчащата статуя, ченгета веднага разпоредили на арттвореца да си я прибере. Той не успял да се противопостави, защото нямал разрешение от кметството за монтирането на паметник. Скулптурът е решил да разнася статуята из цяла Америка. Щял да я монтира на различни места, докато го изгони полицията. Само така можело да се прослави честното дело на Сноудън, категоричен бил Джим Дисичино.