Въпреки репутацията си като кабинет на протеста служебното правителство на Георги Близнашки се грижи за трудоустрояването на кадри на ДПС. Бившият евродепутат от ДПС Метин Казак е предложен от служебния кабинет за посланик на България в Катар, като решението е гласувано днес.

Според правителствената пресслужба сегашният посланик в Катар Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие и това налага назначаването на нов ръководител.

Метин Казак е брат на депутата от ДПС Четин Казак. От 2007 г. той неизменно бе избиран за евродепутат от ДПС. На последния евровот обаче не бе в листата.

За посланическото му назначение, договорено между президента и ДПС, се заговори малко след встъпването в длъжност на служебния кабинет. Според някои източници изпращането на Казак в Катар е част от сценария на ДПС, свързан с готвено оттегляне на депутата от партията Делян Пеевски в същата държава. По този начин ДПС ще се опита да отстрани от сцената Пеевски, чието назначение за шеф на ДАНС предизвика граждански протести, а името му стана символ на задкулисието.

Правителството предлага още няколко кадрови промени в дипломатическите ни мисии. Дипломатът Христо Полендаков е предложен да поеме посолството в Иран. Към момента той е началник на отдел „Южна и Югоизточна Азия” в дирекция „Азия, Австралия и Океания” на МВнР. В момента посолството в Техеран се ръководи от временно управляващ. За посланик в Казахстан е предложен Васил Петков, дипломат от кариерата.

Към момента България няма акредитиран посланик в Туркменистан. В същото време в отношенията между двете страни са налице неизползвани възможности за задълбочаване на сътрудничеството в политическата, търговско-икономическата и културно-образователната области. Предложението на правителството е мисията ни да бъде оглавена от посланика ни в Москва Бойко Коцев, който ще съвместява двете длъжности.