През 2011 г. "Самсунг" постави традициите на големите смартфони - наричани още "фаблети", със своя тогава гигантски, 5,3-инчов Galaxy Note. Днес неговият най-нов наследник - Galaxy Note 4, продължава да държи титлата "Най-добър фаблет", макар и "Епъл" да пусна на пазара 5,5-инчов iPhone. От тази седмица апаратът излезе в продажба на някои пазари.

Като за начало, апаратът е с 5,7-инчов дисплей с ултрависока резолюция 2560 на 1440 пиксела, който наскоро компанията за тестове на оборудване DisplayMate обяви за "най-добрия дисплей, който сме изпробвали някога".

Естествено, стилусът - запазена марка за телефона, също е налице, но от "Самсунг" са се опитали да направят работата с големия апарат както с една, така и с две ръце, по-удобна. Можете да използвате няколко приложения едновременно, като сам им определяте размера на дисплея или ги минимизирате, също като на компютър.

Ако държите апарата с една ръка, имате малко меню, което извиквате с плъзгане с палеца от външната стрна към дисплея. То ви показва функционалните бутони, както и отворените напоследък приложения.

Стилусът вече отчита 2000 нива на натиск, вместо само 1000, както при миналогодишния модел. Така получавате усещане, много по-близко до нормалното писане с молив върху хартия. Има и опция, която превръща вашите драскулки в калиграфски изглеждащ текст.

В стила на новото, хипохондрично време, апаратът е натъпкан със сензори, с които да следите здравето си - не само пулсомер, но и детектор за нивото на кислород в кръвта, както и датчик за измерване на ултравиолетовата радиация.

Задната камера е 16-мегапикселова, с оптична стабилизация. Снима и видео в резолюция 2160р. Но е помислено и за селфита - предната е 3,7-мегапикселова. Дори може да си правите и селфипанорама чрез опцията за застъпване на няколко снимки една до друга.

Апаратът е в познатата дизайнерска стилистика - заден пластмасов капак с повърхност, наподобяваща тази на лицева естествена кожа, заобиколен от алуминева рамка. В сравнение с предшественика си е добавил 8 грама тегло, но на фона на обща 176-те те не се усещат. Но за разлика от флагмана Galaxy S5, не е водоустойчив.

Апаратът ще върви окомплектован с един от двата процесора - 4-ядрен Qualcomm Snapdragon 805 или 8-ядрен Samsung Exynos 5433 в зависимост от пазарите и оператора.

В САЩ цената му без договор е $700, в Европа е около 560 евро.